Hemmelig grav for tysk krigsforbryter i Italia

Den tyske na­zis­ten og krigs­for­bry­te­ren Erich Priebke er be­gra­vet på en feng­sels­kirke­gård i Ita­lia. Det nøy­ak­ti­ge ste­det hol­des hem­me­lig, etter at Priebke også etter sin død er en om­stridt og av mange for­hatt per­son.

På gra­ven står bare et en­kelt tre­kors med et num­mer, men uten navn eller da­to­er, skrev den ita­li­ens­ke avi­senLa Re­pubb­li­ca tors­dag. Bare den nær­mes­te fa­mi­li­en vet at det er her Prieb­kes jor­dis­ke lev­nin­ger lig­ger.

Blant de verste
Erich Priebke døde i Roma i ok­to­ber, i en alder av 100 år. Han satt da i hus­ar­rest som straff for sin rolle i dra­pe­ne på 335 si­vi­le i de så­kal­te Ar­den­ti­ner­høy­de­ne ved Roma i 1944, en av de ver­ste krigs­for­bry­ter­ne tys­ker­ne be­gikk i Ita­lia under andre ver­dens­krig.

Fram til sin død viste han ingen anger over sin rolle i denne ugjer­nin­gen. Etter Tysk­lands ne­der­lag i kri­gen rømte Priebke til Ar­gen­ti­na, der han levde i eksil til han ble ut­le­vert til Ita­lia i 1995 og stilt for ret­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ver­ken Ar­gen­ti­na eller Tysk­land øns­ket at han skul­le be­gra­ves der, og da det ble gjort et for­søk på å be­gra­ve ham i en for­stad til Roma, ble kis­ten møtt av de­mon­stran­ter. Til slutt falt val­get på en kirke­gård til­knyt­tet et ita­li­ensk feng­sel, der gra­ven er sik­ret mot hær­verk. (©NTB)