Helsetilsynet kritisk til reaksjon mot spiralnektere

Få dager før avtalen om reservasjonsrett for fastleger ble lagt fram, advarte Statens helsetilsyn mot punktet i avtalen som sier at leger som nekter å sette inn spiral, i ytterste konsekvens kan sies opp.

Helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie (H) la fram av­ta­len 7. mai, og punk­tet om even­tu­el­le re­ak­sjons­mu­lig­he­ter mot leger som nek­ter å sette inn spi­ral, kom med til tross for Helse­til­sy­nets pro­tes­ter, skri­ver VG.

Helse­til­sy­net skri­ver i et brev til Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet 2. mai at de ser det som «svært pro­ble­ma­tisk» å tvin­ge kom­mu­ner til å gå til opp­si­gel­ser når man har sør­get for at kvin­nen har andre al­ter­na­ti­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis man tol­ker re­gel­ver­ket på en slik måte at legen mis­ter auto­ri­sa­sjo­nen der­som han ikke set­ter inn spi­ral, men i ste­det sen­der pa­si­en­ten til nabo­le­gen, så får det kon­se­kven­ser. I en­kel­te kom­mu­ner kan det få be­tyd­ning for det sam­le­de helse­til­bu­det, og det har vi med­delt de­par­te­men­tet, sier di­rek­tør Jan Fred­rik And­re­sen til avi­sen.

I bre­vet ber And­re­sen Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet ty­de­lig­gjø­re re­gel­ver­ket der­som de vel­ger å ikke følge Helse­til­sy­nets syn. Bent Høie sier til VG at de skal sende på hø­ring en ty­de­lig­gjø­ring av for­skrif­ten, men slår også fast at spi­ral­nekt gir grunn til opp­si­gel­se.

- Hø­rings­ut­kas­tet er helt kor­rekt. Der­som en lege ikke ret­ter seg etter lover og reg­ler etter gjen­tat­te an­mod­nin­ger, er siste utvei å si opp kon­trak­ten, sier han.

NTB