- Helsesøstre indirekte skyld i høye aborttall

Reservasjonsretten ville vært overflødig om aborttallene var lavere, og høye aborttall skyldes blant annet helsesøstres kunnskapsløshet, sier en av Bærums mest profilerte fastleger, Peter Dvergsdal.

I et le­ser­brev om abort ogre­ser­va­sjons­rett i Bud­stik­ka skri­ver Dvergs­dal blant annet:

«All til­gjen­ge­lig kunn­skap viser at p-pil­len har svik­tet sitt mål om å re­du­se­re an­tall uøns­ke­de gra­vi­di­te­ter. (...) Da har vi pa­ra­dok­set at vel­me­nen­de helse­søst­re in­di­rek­te er skyld i de høye abort­tal­le­ne. (...)».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sat­set feil

- Vi sat­set feil i Norge når vi har gitt denne yr­kes­grup­pen rett til å fore­skri­ve p-pil­ler sam­ti­dig som de nær­mest har mono­pol på kon­tak­ten med unge kvin­ner. Etter­som de kun kan skri­ve ut p-pil­ler gjør de jen­te­ne en bjørne­tje­nes­te da denne for­men for pre­ven­sjon ikke er egnet for å få ned an­tall uøns­ke­de gra­vi­di­te­ter, sier Dvergs­dal tilNRK.

Han mener løs­nin­gen er å gå fra p-pil­ler til lang­tids­pre­ven­sjon som for ek­sem­pelMire­na. Spi­ral er også et al­ter­na­tiv.

- Man kunne for ek­sem­pel gi flere ten­årin­ger spi­ral. Slik vil man for­hind­re uøns­ket gra­vi­di­tet ved at man slur­ver med p-pil­le, sa Dvergs­dal tilBud­stik­ka i ja­nu­ar.

Enig og uenig

Leder i lands­grup­pen av helse­søst­re, Astrid Gry­de­land Er­svik, er uenig med Dvergs­dal.

- Det fal­ler på sin egen uri­me­lig­het når Dvergs­dal trek­ker fram de sam­le­de abort­tal­le­ne, for tal­le­ne for abor­ter blant ten­årin­ger aldri har vært la­ve­re enn nå. De har sågar vært fal­len­de de siste ti årene, som er den tiden helse­søst­re og jord­mød­re har hatt mu­lig­het til å skri­ve ut pre­ven­sjons­mid­ler, sier Er­svik.

Hun er enig i at helse­søst­re og jord­mød­re bør få ut­vi­det ret­ten til å skri­ve ut flere typer pre­ven­sjon.

2012 ble det ut­ført 15.216 abor­ter i Norge. Tal­le­ne har holdt seg sta­bi­le i mange år med en svakt fal­len­de tendens fra 14-15 abor­ter per tusen kvin­ner i al­ders­grup­pen 15-49 år på 80-tal­let, til 12-13 abor­ter per tusen kvin­ner i samme al­ders­grup­pe de siste årene.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.