Hellas til kamp mot ekstremister

Etter ar­resta­sjo­ne­ne av le­de­re i det høyre­ra­di­ka­le par­ti­et Gyl­lent dag­gry lover gres­ke po­li­ti­ke­re også å be­kjem­pe yt­ter­lig­gå­en­de kref­ter på leng­re sikt. Stats­mi­nis­ter An­to­nis Sa­ma­ras stemp­ler ny­na­zis­men som «en skam».

De ar­res­ter­te parti­le­der­ne skul­le tirs­dag fram­stil­les for ret­ten i Aten, der de ville bli sik­tet for kri­mi­nell virk­som­het. Det var mulig at en av dem også ville bli for­melt sik­tet for dra­pet på den venstre­ori­en­ter­te rap­pe­ren og anti­ra­sis­ten Pav­los Fys­sas.

Dra­pet, som skjed­de 18. sep­tem­ber, har ut­løst en bølge av harme og avsky mot Gyl­lent dag­gry. Stats­mi­nis­ter Sa­ma­ras sa i hel­gen at han og hans re­gje­ring er fast be­stemt på å «rykke denne skam­me­li­ge ut­veks­ten opp med roten».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stru­per penge­strøm

Re­gje­rin­gen vil gjøre dette blant annet ved å stru­pe den stat­li­ge penge­støt­ten til par­ti­et, som er blitt stemp­let som ny­na­zis­tisk. Sa­ma­ras og hans folk har vars­let at et for­slag til lov om dette vil bli lagt fram for na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Aten så snart som mulig.

- Vi må be­kjem­pe Gyl­lent dag­gry in­nen­for ram­me­ne av vår de­mo­kra­tis­ke grunn­lov. Men vi må ikke nøye oss med halv­hjer­te­de til­tak, men gjøre alt som må, til, sa Sa­ma­ras i en tale til en jø­disk or­ga­ni­sa­sjon i New York sist helg.

Gresk po­li­ti på­grep lør­dag Gyl­lent dag­grys parti­le­der Ni­kolaos Mikhalo­lia­kos, tals­mann Ilias Ka­si­dia­ris og flere andre par­la­men­ta­ri­ke­re og parti­med­lem­mer. En av de ar­res­ter­te har i avhør for­talt om hvor­dan par­ti­ets folk mis­hand­let inn­vand­re­re.

«Ban­ket løs»

- Jeg var flere gan­ger med på ak­sjo­ner som om­fat­tet 50 eller 60 mo­tor­syk­ler, med to mann på hver. Den som satt bak, hadde en stang med det gres­ke flag­get og ban­ket løs på alle pa­kis­ta­ne­re han kunne se, skal denne man­nen ha for­klart.

- Gyl­lent dag­gry har en strengt hie­rar­kisk struk­tur. Le­de­ren har all makt, etter møns­ter av me­to­de­ne som ble brukt av Adolf Hit­ler, heter det i en rap­port som aktor ved gresk høy­este­rett Cha­ram­blos Vour­lio­tis har ført i pen­nen.

Under en raz­zia hjem­me hos Gyl­lent dag­grys nest­le­der Chris­t­os Pap­pas i byen Io­an­ni­na nord­vest i Hel­las er det iføl­ge gres­ke medi­er fun­net fo­to­gra­fi­er av Hit­ler, gjen­stan­der for­met som hake­kors og tyske sol­dat­hjem­ler. Flere po­liti­folk er ar­res­tert for sam­rø­re med par­ti­et. (©NTB)