To kvinner med niqab spaserer på gatene i Marseille i 2009. Nå er slike heldekkende plagg forbudt å ha på seg på offentlige steder i Frankrike.

Heldekkende plagg forbudt

Frankrike ble mandag det første EU-landet som innfører forbud mot ansiktsdekkende plagg.

Nå er det ventet protestaksjoner fra muslimske kvinner som ikke ønsker at staten skal bestemme hvordan de går kledd.
- Denne loven krenker mine europeiske rettigheter. Jeg kan ikke annet enn å forsvare dem, det vil si min frihet til å bevege meg og min religiøse frihet, sier Kenza Drider (32).
Mandag morgen tok hun toget fra Avignon til Paris i det ansiktsdekkende plagget nikab. I den franske hovedstaden skal hun delta i et TV-program om saken.
Frankrike er det første europeiske landet som innfører forbud mot plagg som burka og nikab. Boten for å bryte forbudet er på 150 euro, tilsvarende nærmere 1.200 norske kroner.

- Uteforbud

Kenza Driders ektemann mener at forbudet i realiteten gir hans kone forbud mot å gå ut.
- Hun har gått med slør i 13 år, og det har ikke sjokkert noen, sier han.
Forbudet blir innført samtidig med at president Nicolas Sarkozy beskyldes for å føre en politikk som stigmatiserer landets muslimer. Politiske analytikere mener at presidenten med sine utspill forsøker å sanke stemmer fra ytterste høyrefløy før presidentvalget neste år.

Ikke med makt

Fransk politi ble i forrige uke instruert om hvordan det skal håndheve forbudet. Ifølge instruksen skal ansiktsdekkende plagg ikke fjernes med makt. I instruksen påpekes det også at forbudet ikke gjelder kvinner som sitter i private biler, ettersom forbudet kun gjelder på offentlig sted. I slike tilfeller må politiet derimot vurdere om plagget truer trafikksikkerheten.

Støttefond

Den muslimske forretningsmannen Rachid Nekkaz sier han nå vil opprette et fond for å betale boten for muslimske kvinner som velger å bryte forbudet.
- Jeg oppfordrer alle frie kvinner som ønsker det, til å gå med sløret i gatene og utøve sivil ulydighet, sier han.
Det finnes rundt fem millioner muslimer i Frankrike, men det er beregnet at bare rundt 2.000 kvinner dekker til ansiktet.NTB