Helbredelse på TV

Helbredelse har vært et hett tema i mediene denne uken. Det hilser vi velkommen. Av Vebjørn K. Selbekk

Ordet om legedom i Jesu sår er et gladbudskap til hele det norske folk.
Vi synes helbredelsesevangelist Svein-Magne Pedersen gjorde en utmerket figur på TV. Dette er en predikant som åpenbart kan mer enn sitt Fader Vår. Han har kvaliteter som gjør ham i stand til å beherske fjernsynsmediet på en utmerket måte. Pedersen kommuniserer meget bra med Ola og Kari Nordmann.
Vi ble ikke så rent lite forundret over Pedersens motdebattant på tirsdagens «Tabloid» på TV2, vår gamle kjente humanetikeren Levi Fragell. Han sa jo faktisk at han ikke mente at mirakelhistoriene var bare bløff og fanteri. Nå la han riktignok til at eventuelle helbredelser sikkert skyldtes plasebo-effekten eller endorfiner. Men det var likevel ikke tilstrekkelig til helt å ødelegge bildet av en Fragell som virker å ha blitt noe mer tolerant med årene.
Kanskje kan det ha noe å gjøre med at hans stemor ble helbredet på et møte med Svein-Magne Pedersen for noen år siden? Hun vitnet jo selv om det her i Magazinet.
Vi vet ikke hva grunnen er, men tar uansett med oss alle positive tegn.
Ellers synes vi ikke Fragell bør fortsette å mase om disse hundre tusen kronene som han angivelig for 20 år siden skal ha avsatt til den som kan bevise at en helbredelse har skjedd. De pengene burde han ha utbetalt for lenge siden.
Vi har tidligere foreslått at Fragell etter helbredelsen av stemoren kunne ha gitt pengene til henne. Dermed hadde jo de hundre tusen blitt i familien. Det hadde blitt en minnelig løsning.
Men hvis Levi Fragell skal fortsette å tilby å dele ut av sin formue, som forøvrig i følge 2001-ligningen var på kr 75000, bør han vurdere å indeksregulere beløpet. Han kan for eksempel knytte det opp mot konsumprisindeksen.
Hundretusen er jo ikke lenger det det var for 20 år siden, Levi!
Ellers vil vi dele ut et aldri så lite gult kort til Svein Magne Pedersens andre motdebattant, Den Norske Lægeforenings president Hans Kristian Bakke. Han tok til orde for å bruke den såkalte kvakksalverloven mot kristen forbønnsvirksomhet.
Det må være lov til å spørre om Bakke i det hele tatt har fulgt med i debatten på dette området de siste årene. Da hadde han fått med seg at dette spørsmålet har vært oppe ved en rekke anledninger. Bruk av kvakksalverloven har blitt kontant avvist hver eneste gang.
Den nye raslingen med lovverket overfor kristne forbedere blir om mulig enda mer merkelig i lys av de meldingene som samtidig kommer fra regionssykehuset i Tromsø. Der skal healere og andre alternative behandlere slippes inn med sin virksomhet på kreftavdelingen.
Det kan da ikke bli slik i Norge at healere får drive på med sine fiksfakserier til og med inne på sykehusene, mens den kristne kirke, som har bedt for syke i snart to tusen år, skal stoppes av myndighetene.
Dessuten tror den øverste ansvarlige for det norske helsevesenet, helseminister Dagfinn Høybråten, selv på helbredelse ved bønn. Så kristne forbønnsvirksomhet blir det nok ikke så lett å få satt en stopper for, selv for presidenten i Den Norske Lægeforening.