Hel skoleklasse kjønnslemlestet i Sverige

Samtlige 30 jenter i en skoleklasse i Norrköping i Sverige viser seg å være kjønnslemlestet.

Det var skolehelsetjenesten som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen, skriver Norrköpings Tidning.

Skolehelsetjenesten i Norrköping bekrefter overfor avisen at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også. 125 millioner jenter kjønnslemlestet

Ti års fengsel

Kjønnslemlestelse av kvinner ble forbudt i Sverige i 1982 og kan gi fire års fengsel. Dersom overgrepet ansees for å være særlig grovt, er strafferammen ti års fengsel.

I 1999 ble det også straffbart å ta jenter med til utlandet for å få dem omskåret der. Mange minoritetsjenter blir tatt med til foreldrenes hjemland i skoleferien og er omskåret når de kommer tilbake.

– Vi forsøker å informere foreldrene om at de kan havne i fengsel dersom de kommer tilbake og barnet er kjønnslemlestet, sier Petra Blom Andersson i skolehelsetjenesten i Norrköping.

Les også: Stortinget fjerner foreldelsesfristen

Kulturelt betinget

Kjønnslemlestelse av kvinner er kulturelt betinget og skjer i rundt 30 land, de fleste av dem i Afrika. I Somalia regner man med at opptil 98 prosent av jentene er omskåret.

Inngrepet blir vanligvis utført når jentene er mellom 4 og 14 år gamle, men utføres også på spedbarn.

Mange av jentene som er kjønnslemlestet får helseplager som menssmerter og hodepine i tenårene, og de kan også få problemer med å tisse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mørketall

Hvor utbredt praksisen er blant innvandrere i Sverige, vet ingen med sikkerhet. Mørketallene antas å være store.

Norrköping startet sist høst opp et pilotprosjekt med satsing på informasjonsvirksomhet blant skole- og helsepersonell, i et forsøk på å få slutt på praksisen med kjønnslemlestelse og for å kunne tilby hjelp til ofrene.

Kjønnslemlestelse

Klitoridektomi er fjerning av hele eller den synlige delen av klitoris. I sjeldne tilfeller fjernes bare forhuden på klitoris.

Excision kalles det ofte ved fjerning av hele eller deler av klitoris samt fjerning av hele eller deler av de indre og/eller ytre kjønnslepper.

Infibulasjon (sammensying) er langt alvorligere enn type 1 og 2 og omfatter fjerning av klitoris og sammensying av vulva med unntak av et hull på størrelse med en blyant, hvor menstruasjonsblod og urin kan passere. Denne typen omskjæring må gjøres om flere ganger i løpet av livet. Når kvinnen gifter seg må hullet gjøres større, slik at samleie kan utføres. Når barn skal fødes, må hele prosedyren omgjøres slik at barnet kan passere.

Kilde: Wikipedia