Heier på både Norge og Israel

Norske israelsvenner synes det er helt ok hvis det norske laget ikke vinner åpningskampen mellom Israel og Norge i U21 EM som spilles i kveld i den israelske kystbyen Netanya.

- Sport er kappe­strid blant ven­ner og da må man la uenig­he­te­ne få ligge, på­pe­ker en fot­ball­in­ter­es­sert Nils Are­fjord. - Vi er like glad om Norge vin­ner eller ikke. Vi er vel­dig glade i Is­rael og det er ok å tape for dem, leg­ger han til med et smil.

Tross bråk fra pa­le­stins­ke støtte­spil­le­re er det i kveld klart for av­spark mel­lom Is­rael og Norge i det U-21 EM åpner i Det hel­li­ge lan­det. Det er pre­sti­sje­fullt for Is­rael å være vert­skap for den ver­dens­om­spen­nen­de U-21 UEFA cupen som for­ven­tes å bli sett av 150 mil­lio­ner men­nes­ker ver­den over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­tikk

At cupen av­hol­des i Is­rael har møtt sterk kri­tikk fra både pa­le­stinsk hold og bis­kop Des­mond Tutu. Dette på grunn av sterk mis­nøye med Is­ra­els be­hand­ling av pa­le­stinsk sport, da sær­lig be­ve­gel­ses­fri­he­ten for idretts­folk fra Gaza og Vest­bred­den.

Ek­te­pa­ret Hil­dur B. og Nils Are­fjord synes det er vel­dig trist at en per­son med en så kjent po­si­sjon kom­mer med en slik ut­ta­lel­se. De har bodd et par må­ne­der i Netanya i vin­ter og har blitt kjent med land og folk og un­der­stre­ker at is­rae­le­re er fred­som­me­li­ge folk som vil ha fred.

- Folk er imot alt Is­rael står for, sånn er det bare. Men det er et de­mo­kra­tisk land som bør få ha samme fri­het som alle andre, på­pe­ker de.

Trine Overå Han­sen, liste­topp for par­ti­et De krist­ne i Horda­land, viser til den ut­bred­te, anti­se­mit­tis­ke hold­nin­gen i Euro­pa før andre ver­dens­krig, og på­pe­ker at da­gens anti­se­mit­tis­me kom­mer til ut­rykk i hat mot Is­rael.

- Men hvor­for skal de sær­be­hand­les i ne­ga­tiv ret­ning? spør hun.

Sik­ker­het

At pa­le­stins­ke sports­folk kan opp­le­ve det vans­ke­lig å be­ve­ge seg be­grun­ner Are­fjord med den ut­sat­te po­si­sjo­nen Is­rael er i når det gjel­der ter­ror­an­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kon­trol­len har med sik­ker­het å gjøre, det er ikke for å true pa­le­sti­ner­ne, hev­der han og viser til at sjekk­punk­ter for øvrig er noe alle må igjen­nom, også tu­ris­ter. Han­sen på sin side viser til de stren­ge sik­ker­hets­kon­trol­le­ne som gjen­nom­fø­res for å komme inn i USA uten at noen kla­ger på det.

- Når det gjel­der sik­ker­het må man tvert om for­stå at ting da kan ta litt len­ger tid, sier hun.

Boi­kott

UEFAs ge­ne­ral­sek­re­tær Gian­ni In­fan­ti­no ut­tal­te ved en kon­fe­ran­se i Lon­don for­ri­ge uke, at det er uak­tu­elt å flyt­te mes­ter­ska­pet fra Is­rael. Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren skil­ler mel­lom fot­ball og po­li­tikk og un­der­stre­ker at det is­ra­els­ke fot­ball­for­bun­det ikke kan hol­des an­svar­lig for re­gje­rin­gens po­li­tikk i lan­det og kam­pe­ne går der­for som plan­lagt. Han­sen viser til at der­som man skal boi­kot­te Is­rael må man sam­ti­dig legge fra seg Ip­ho­nen, Ipad, Mac og andre tek­nis­ke hjelpe­mid­ler og ek­te­pa­ret Are­fjord synes det er bra at UEFA her står i mot pres­set.

Les også
Drillo kan «slippe» å dra til IsraelU21-EM i fotball
Les også
Her spilles U21-EM
Les også
Halve Israels lag er arabisk
Les også
Varmen truer Norges U21-landslagU-21 UEFA-mesterskap i Israel
Les også
Felles israelsk-norsk fotballfest