Hawaii først ut med søksmål mot Trumps nye innreiseforbud

Delstaten Hawaii blir den første delstaten som går rettens vei for å stanse Donald Trumps reviderte innreiseforbud til USA. 

Hawaiis jurister mener forbudet rammer den muslimske befolkningen i delstaten samt skoler og arbeidsgivere. Ifølge delstatens riksadvokat er det nye innreiseforbudet svært likt det forrige.

"Hovedsakelig er ingenting endret. Det er det samme totalforbudet for innreise fra land med muslimsk flertall (minus ett)", heter det i en uttalelse fra riksadvokat Doug Chin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

"Domstolene tolererte ikke administrasjonens forrige forsøk på å føre rettsvesenet bak lyset, og de bør ikke tolerere dette", skriver han videre.

Stanses midlertidig?

Delstatens advokater leverte onsdag søksmålet til en føderal domstol i Honolulu, hvorpå en dommer ga grønt lys for en rettslig høring 15. mars, dagen før forbudet etter planen trer i kraft. Da skal det tas stilling til om innreiseforbudet skal stanses midlertidig inntil en grundigere behandling i rettsvesenet.

Det forrige innreiseforbudet skapte i slutten av januar kaos på flyplasser både i USA og andre land ettersom ingen personer fra de sju rammede landene fikk lov til å reise inn i USA, verken de som hadde turistvisum eller arbeidstillatelse eller flyktninger som var innvilget opphold.

Ikke Irak

Denne gangen skal innreiseforbudet ikke gjelde de som allerede har visum og andre oppholdstillatelser. Men fra og med 16. mars skal det etter planen ikke bli innvilget nye visum til personer fra Syria, Iran, Libya, Somalia, Jemen og Sudan.

Innreiseforbudet er ment å vare i 120 dager. Også USAs flyktningprogram skal stanset i denne perioden, i henhold til ordren fra president Donald Trump.

Irak er denne gangen unntatt. USAs har for tiden et tett samarbeid med Irak i forbindelse med offensiven mot IS i Mosul.

Dypt splittet

Meningsmålinger viser at det amerikanske folk er dypt splittet i spørsmålet om innreiseforbudet. De fleste viser at et knapt flertall er imot, samtidig som det har sterk støtte blant Trumps egne tilhengere.

Da det første innreiseforbudet ble satt til side av rettsvesenet, reagerte Trump med å kritisere dommerne for å sette USAs sikkerhet i fare, og han truet med å anke saken videre i rettsapparatet. Dette har han imidlertid gått bort fra, og i stedet presenterte han denne uken et revidert innreiseforbud. Ifølge dommere var det første innreiseforbudet i strid med den amerikanske grunnloven. Det ble argumentert med at det påførte skade på enkeltpersoner og at det diskriminerte muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både demokrater og menneskerettsaktivister har varslet at de vil kjempe i domstolene også mot den nye presidentordren.