ENDRING: Erik Furnes bad generalforsamlingen om å hasteendre lovene for å unngå en kinkig situasjon hvis det ble flertall av kvinner styret etter valget. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

Hasteendret lovene for å gi plass til kvinner

Kvinner kan allerede i dag bli i flertall i styret i Indremisjonsforbundet. Generalforsamlingen hasteendret lovene for å unngå kinkig situasjon.

Det oppstod en situasjon på generalforsamlingen på Borgund ved Ålesund torsdag ettermiddag: Da hadde generalforsamlingen enstemmig og uten debatt hadde valgt å endre lovene slik at inntil seks av sju styremedlemmer kan være kvinner.

Endringene skulle egentlig gjelde fra generalforsamlingen om tre år. Dagens regler om at minst fire av de sju medlemmene i styret skal være menn, skulle egentlig gjelde i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men generalforsamlingen skulle gå til valg på styre, tok generalsekretær Erik Furnes ordet og orienterte om en uvanlig situasjon:

– Vi kan kome i den situasjonen at det ikkje blir valgt fire menn i styret. Da er det generalforsamlingen som kan håndtere situasjonen. Skal vi ha omvalg? Skal generalforsamlingen være suveren og seie at slik skal det være den neste perioden? Skal noen som eigentleg kunne stemme på kvinnelig representant, heller stemme på en mann for å unngå situasjonen? Uansett hva en velger i denne situasjonen, er det berettiget kritikk om at det er så enkelt å sette lovene til sides, sa Furnes.

Styret la frem et forslag om å hasteendre lovene og la de nye lovene gjelde allerede fra valget torsdag ettermiddag. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Dermed kunne det allerede denne helgen blitt flertall av kvinner i Forbundsstyret.

Odd Asbjørn Nybø ble torsdag valgt til ny formann i Indremisjonsforbundet. Valget på de øvrige seks styreplassene blir foretatt senere på ettermiddagen.

Resultatet av valget var ventet fredag, men ble offentliggjort under kveldsmøtet torsdag. Det viste at kvinner ikke kom i flertall, men styret vil nå bestå av tre kvinner og fire menn.

Følgende ble valgt, i rekkefølge etter antall stemmer: Harald Voster, Anne Bente Svendsvik, Marit Hauge, Gabriel Pollestad, Gudmund Furnes og Norunn Byrknes.

Les også
Kvinner kan få seks av sju styreplassar
Les også
Legg strategisk plan for bedehusa
Les også
Han er den nye lederen i Indremisjonsforbundet
Les også
Kirketopp vil ha dialog med indremisjon
Les også
«Den kristne kunnskapen er på retur i folket»