Justin Coghlan, initiativtaker til Movember, gleder seg til å se alle mustasjene som skal utfolde seg over hele landet i november, i form av Movember-aksjonen.

Hårete kamp mot kreft i november

Menn oppfordres til å la barten gro i november, for å støtte Movember-aksjonen. Samtidig samler bartene inn flere hundre millioner kroner til kreftforskning.

Movember er stiftelsen som oppfordrer menn over hele verden til å anlegge bart i november måned. I løpet av 30 dager gror det fram hundretusenvis av mustasjer verden over, og tanken med det hele er å få menn til å bli kjent med egen kropp og snakke om egen helse.

Visjonen er å få menn til å undersøke seg jevnlig hos legen for å redusere antallet unødvendige dødsfall på grunn av kreft.

Dessuten samles det inn penger til forskning, spesielt om prostatakreft, som er den vanligste kreftformen blant menn.


- Oppdages for sent

- Bare i Norge dør nesten tre menn hver eneste dag, primært fordi kreften sprer seg til skjelettet og mange oppdager dette for sent. Det er behov for mer kunnskap om prostatakreft, både blant leger og folk flest, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Nettopp derfor mener gutta bak Movember Norge det er kjekt at oppslutningen rundt kampanjen er økende.

- I fjor registrerte 3.859 menn seg på hjemmesiden til Movember Norge, sier Fredrik Bjørlo, kampanjekoordinator i Norge.


Han røper at målsettingen i år er 6.000 registrerte bartemenn, noe som er i underkant av antallet som følger Movember Norges Facebook-side. I skrivende stund har siden 6.426 likes.


Kjente og ukjente barter


- Vi har store forhåpninger til den norske Movember-kampanjen og jeg ser fram til å bivåne alle mustasjene som nok en gang skal utfolde seg over hele landet, sier Justin Coghlan, initiativtaker til Movember.

Og bartene skal gro på både kjente og ukjente ansikter. I fjor fikk aksjonen bartestøtte fra blant andre Aksel Lund Svindal og gutta på alpinlandslaget. Også Aleksander Schau og gjengen i TV 2 Sporten gikk rundt med solide hårvekster under nesa.

- I år vet vi at blant annet John Carew og Børre Olsen vil stille opp, sier Bjørlo til NTB.

Også den skjeggete lederen av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), blir med.


Ingen snurrebart

- Jeg tar skjegget 1. november og lar barten gro gjennom hele måneden for å markere min støtte til Movember, sier Høie til NTB.

Men de som håper å se Høie med snurrebart, vil bli skuffet.

- Det blir nok en ganske vanlig bart. Litt som den jeg har nå, bare uten skjegg. Det blir ingen trønderbart, ler Høie, som innrømmer at det blir en annerledes opplevelse å fjerne det meste av ansiktshårene.

Høie håper at han med sin bart, får inn et solid bidrag til innsamlingen til Kreftforeningens arbeid for behandling av prostatakreft.

I fjor samlet mustasjene inn mer enn 718 millioner kroner verden over. 1,5 millioner av dette ble samlet inn i Norge.


Profil


Pengene samles inn ved at man registrerer seg på movember-aksjonens hjemmesider og oppretter en profil. Deretter kan man få folk til å donere penger via profilen.

Pengene som samles inn i Norge går til Kreftforeningen og europeisk kreftforskning som støttes av Movember Global Action Plan (GAP) - som arbeider med et globalt forskningssamarbeid om prostatakreft.

Stiftelsen ble opprettet i Australia i 2003 og har siden spredt seg jorden rundt. Først i fjor fikk den fotfeste i Norge.

(NTB)