Hareide velger side i løpet av høsten

Partilederdebatten i Arendal torsdag kveld gjorde ikke KrF-leder Knut Arild Hareide noe klokere på hvem partiet skal støtte i neste periode, men partilederen sier valget kan bli avgjort i løpet av høsten.

– Jeg vil nok antyde noe om hva jeg tenker om det spørsmålet før vårt landsstyremøte som er i november. Så kommer den endelige avklaringen på landsmøtet til våren, sierHareide til NTB.

Han legger til at det er politikken som avgjør, forKrF er opptatt av å få mest mulig gjennomslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har fått betydelig gjennomslag siden 2013 og et resultat på 6,5 prosent. Men jeg mener jeg at vi har betydelige muligheter til å påvirke norsk politikk også etter 2017, uavhengig av hvem som får flertall, sa Hareide etter NRKs partilederdebatt underArendalsuka torsdag.

Selvsikker sjef

Hareide fikk ros for gode replikker etter debatten.

– Man kan høre at her har partiapparatet og kommunikasjonsrådgiverne vært i sving, sier Eli Skogerbø, professor ved institutt for medier og kommunikasjon vedUniversitetet i Oslo, om Hareide og SV-lederAudun Lysbakken.

Debattens vinner ble ifølge Skogerbø statsministerErna Solberg (H), fordi hun fremsto som den mest tydelige lederen.

– Hun fremstår som en trygg og selvsikker regjeringssjef, sier Skogerbø.

Mediene som trillet terninger er uenige. VGs kommentatorer utropteJonas Gahr Støre og Audun Lysbakken til kveldens vinnere, mens Aftenposten mente Knut Arild Hareide gjorde det best. Dagbladet hadde på sin side Jonas Gahr Støre og Frp-lederSiv Jensen som favoritter.

Lite nyanser

ValgforskerBernt Aardal mener debatten bar preg av at valgkampen ennå ikke har kommet helt i gang, og Skogerbø kaller debatten forutsigbar.

– Særlig er det vanskelig å høre forskjell i nyansene mellom Høyre og Arbeiderpartiet i skattepolitikken. De fremstår veldig like.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skatt ble et hovedtema under debatten, der statsministeren ble utfordret på utspillet tilTorbjørn Røe Isaksen, lederen i Høyres programkomité, som tidligere på dagen sa til VG sier at partiet ikke skal love nye, store skattelettelser.

– Vi er for moderate skattelettelser, som gjør at vi systematisk skal få flere jobber og at det blir mindre ulikheter fordi flere får en mulighet i arbeidslivet, sa statsministeren.

Uenighet om arveavgift

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalte at det luktet valg av Høyres skattemoderasjon.

– Det er ikke tilfeldig at Høyre legger seg opp til vår politikk. Men så skal de i regjering med et parti som vil kutte skattene kraftig, sa Støre med en henvisning til Fremskrittspartiet. Finansminister Siv Jensen (Frp) understreket at Frp vil gå til valg på nye skattekutt.

Støre varslet at han vil hente inn ti milliarder kroner i økte skatter ved økt formuesskatt for de rikeste, dersom Ap kommer til makten i 2017. SV-leder Audun Lysbakken varslet at hans parti ønsker skatt på arv, mens Støre sa at han ikke vil være med på å gjeninnføre arveavgiften.

Partilederne var også innom temaene barnefattigdom, bistandspolitikk, politireformen og presidentkandidatDonald Trump. NRK hadde valgt ulikhet som tema for debatten.