Hareide velger side i løpet av høsten

Velgerne får i løpet av høsten vite hva KrF-leder Knut Arild Hareide tenker om hvem partiet skal støtte i neste periode.

– Jeg vil nok antyde noe om hva jeg tenker om det spørsmålet før vårt landsstyremøte som er i november. Så kommer den endelige avklaringen på landsmøtet til våren, sier Hareide til NTB.

Partilederdebatten i Arendal torsdag kveld gjorde ikke Hareide noe klokere i valg av side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er så enkelt at det er politikken som avgjør. Og vi er opptatt av å få mest mulig gjennomslag. Vi har fått betydelig gjennomslag siden 2013 og et resultat på 6,5 prosent. Men jeg mener jeg at vi har betydelige muligheter til å påvirke norsk politikk også etter 2017, uavhengig av hvem som får flertall, sa Hareide etter at kameraene var slukket.

Savnet skattesvar

KrF-lederen understreker at det ikke er han personlig som avgjør spørsmålet.

– Det er partiorganisasjonen som bestemmer KrFs videre vei. Men mange av dem som sitter i disse organene, fulgte nok denne debatten med interesse. Og da fikk de ingen avklaring i skattepolitikken, verken fra Høyre eller fra Arbeiderpartiet, sier Hareide til NTB.

Han høstet også latter blant publikum med følgende formulering:

– Jeg gikk i Pride. Det betyr ikke at jeg skal ha et forhold til Jonas Gahr Støre.

Støre: Vi er presise

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at Ap er uklare om skatt.

– Det er nesten påfallende. Vi gir presise svar i vårt alternative budsjett om hva som er vårt skatteopplegg. Vi har vist veien til lavere bedriftsbeskatting, og to av tre med personinntekt får lavere skatt, mens de med høyest inntekt må betale mer. Det er et langt mer presist svar enn det regjeringspartiene gir om hvor mye skattelettelser de vil gi. Nå har vi alt fra Siv Jensen som vil gi hundre milliarder kroner i kutt, til Røe Isaksen som sier at tiden for store kutt er over, sier Støre.

Skattemoderasjon

Skatt ble ett av hovedtemaene under debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister Erna Solberg (H) ble utfordret på utspillet til Torbjørn Røe Isaksen, lederen i Høyres programkomité, som tidligere på dagen sa til VG at partiet ikke skal love nye, store skattelettelser.

– Vi er for moderate skattelettelser, som gjør at vi systematisk skal få flere jobber og at det blir mindre ulikheter fordi flere får en mulighet i arbeidslivet, sa statsministeren.

Støre mente det luktet valg av Høyres skattemoderasjon.

– Det er ikke tilfeldig at Høyre legger seg opp til vår politikk. Men så skal de i regjering med et parti som vil kutte skattene kraftig, sa han.

Ap-lederen varslet at han vil hente inn ti milliarder kroner i økte skatter ved økt formuesskatt for de rikeste, dersom Ap kommer til makten i 2017. (©NTB)

Les også: