Hareide tror ikke slaget om søndagen er over

Regjeringen har skrinlagt sin modell for søndagsåpne butikker, men KrF-leder Knut Arild Hareide våger ikke å rope halleluja med det første.

– Forslaget har i realiteten vært dødt en lang stund allerede. Men regjeringen utelukker jo ikke at den vil gå for Venstres modell, som i realiteten er en snikinnføring av søndagsåpne butikker, sier Hareide til NTB.

LES:Går mot strømmen og holder stengt på søndager i desember

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når noen butikker og kjøpesentre enkelte steder i kommunen skal kunne holde åpent på søndager, så blir det vanskelig for lokalpolitikere å nekte andre samme rett, argumenterer han.

– At regjeringen legger sin modell til side, er steg i riktig retning. Men det store spørsmålet er hva Høyre, Frp og Venstre finner på i fellesskap. Jeg inviterer iallfall ikke til kakefest riktig ennå, sier KrF-lederen.

Lagt til side

Den nyslåtte kulturministerenLinda Hofstad Helleland (H) erkjente torsdag at regjeringen ikke vil få flertall for sin foretrukne modell for søndagsåpne butikker.

– En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sier Helleland.

Da høringsfristen for forslaget om å endre helligdagsloven gikk ut tidligere i år, var det kommet inn så mange som 7.000 høringssvar. Nå skal hun vurdere andre løsninger enn Høyres primære for «å sikre fleksibilitet».

– I dag har vi en modell hvor det er åpent tre søndager før jul, og det virker ikke som noe stort problem. Men vi må se om vi skal ha større fleksibilitet og om det skal rammes inn i et nasjonalt regelverk, sier kulturministeren.

– Jeg vil gå i dialog med våre samarbeidspartier for å se på hva den endelige løsningen skal være. KrF har vært veldig imot full liberalisering, og det har jeg stor respekt for. Derfor går jeg ikke videre med det, sier Helleland.

To modeller

Regjeringen åpnet i utgangspunktet for to modeller for søndagshandel. Den ene – Høyres foretrukne – slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venstre sa tidligere i år nei til begge forslagene, til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker kan holde søndagsåpent eller ikke. Partiet mener høringsforslaget fra regjeringen ikke går langt nok og mener kommunene også må få styre kriteriene for søndagshandel, ikke bare si ja eller nei til åpning.

Under en oppsummerende pressekonferanse torsdag trakk statsministerErna Solberg (H) fram søndagsåpne butikker som eksempel på saker regjeringen ikke klarer å få flertall for. Tidligere i år sa hun til NTB at motstanden mot søndagshandel nok vil falme når reformen først er gjennomført.

– Dette er typisk en sak som mange vil glede seg over i framtiden og som få partier vil ønske å gjøre om på, sa hun.