Hareide refser Aps kirkepolitikk

- Arbeiderpartiet fortsetter en tradisjon med å overstyre kirken og opptrer som selvoppnevnte erkebiskoper, sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter Ap-landsmøtets liturgivedtak.

Aps lands­møte gjor­de i hel­gen et ved­tak som i prak­sis tar sikte på å rydde unna for­mel­le hind­rin­ger for viel­ser av ho­mo­fi­le og les­bis­ke par i Den nors­ke kirke.

- De går ikke så langt som SV, men dette er jo en av grun­ne­ne til at KrF ikke har den samme til­li­ten til Ap som vi har til Høyre. På nytt så tram­per Ap inn i det som bør være en av­gjø­rel­se for tros­sam­fun­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De sier på en måte at tros­fri­he­ten er en men­neske­ret­tig­het som vi ikke tar så nøye. Det over­ras­ker meg at Ap gjør dette fordi de i stat/kirke­for­li­ket viste evne til å være litt mer prin­si­pi­el­le i denne typen spørs­mål.

- Her opp­le­ver jeg at Ap fort­set­ter en tra­di­sjon med å over­sty­re kir­ken, og opp­tre som selv­opp­nevn­te erke­bis­ko­per. Den tiden trod­de jeg var over, men det ser jeg at ikke er til­fel­le, sier Ha­rei­de i et in­ter­vju med Dagen.

Les Dagens lederartikkel: Uheldig av Hareide

Gans­ke artig

KrF-le­de­ren mener at det må kunne ka­rak­te­ri­se­res som gans­ke artig, selv om det er en al­vor­lig sak, at mens det nett­opp er Ar­bei­der­par­ti­et som fører den ster­kes­te parti­di­si­pli­nen av alle, så øns­ker de ikke noen form for lov og orden in­nen­for Den nors­ke kir­ken.

- Det er jo som å si til Ap-re­pre­sen­tan­te­ne at de kan stem­me som de vil og bare glem­me parti­pro­gram­met. Ap viser man­gel på re­spekt både for Den nors­ke kirke og over­for andre tros­sam­funn. For dette vil også kunne gjel­de andre tros­sam­funn som har vig­sels­rett, på­pe­ker Ha­rei­de.

Tid­li­ge­re i år del­tok han i en de­batt med par­la­men­ta­risk nest­le­der i Ap, Mar­tin Kol­berg, om den rødgrøn­ne av­krist­nin­gen av Norge. Da hev­det Kol­berg at Ap er lan­dets størs­te krist­ne parti.

- Synes du hel­gens lands­møte­ved­tak un­der­byg­ger på­stan­den om at Ap er lan­dets størs­te krist­ne parti?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Denne typen spørs­mål har all­tid vært vel­dig vans­ke­li­ge for Ap. Jeg synes de mang­ler kom­pe­tan­se her.

- Høyre, som i spørs­mål om re­ser­va­sjons­rett kan være like ille som Ap, satte ned et ut­valg som gikk igjen­nom den type spørs­mål. Det mener jeg med for­del Ap også kunne gjøre. Nå blir det litt til­fel­dig med et lands­møte der kan­skje en stem­nings­bøl­ge blir av­gjø­ren­de og det prin­si­pi­el­le for­svin­ner i bak­grun­nen, på­pe­ker Kris­te­lig Folke­par­tis leder.

Av­vi­ser be­kym­ring

KrFs leder har også andre mel­din­ger til de rødgrøn­ne. Han mener at re­gje­rin­gens ho­ved­pro­blem er mang­len­de evne til å få gjen­nom­ført ting.

Stol­ten­berg gjor­de i sin lands­møte­tale et poeng ut av mang­len­de enig­het om øko­no­misk po­li­tikk blant op­po­si­sjons­par­ti­ene. Det er noe Ha­rei­de blankt av­vi­ser:

- Jeg tror de enes­te som er be­kym­ret for at en ny re­gje­ring ikke skal føre en an­svar­lig øko­no­misk po­li­tikk er Jens Stol­ten­berg, Karl-Ei­rik Schøtt-Pe­der­sen og Sig­bjørn John­sen.

- Vi som kjen­ner Erna Sol­berg og par­ti­ene på ikke-so­sia­lis­tisk side, går ikke rundt og be­kym­rer oss for uan­svar­lig­het i øko­no­misk po­li­tikk. De rødgrøn­ne kri­ti­ser­te jo Erna for det mot­sat­te da hun var kom­mu­nal­mi­nis­ter. De mente hun var for an­svar­lig. Nå må de velge hva de vil kri­ti­se­re oss for.

KrF-le­de­ren mener også at det par­ti­et han leder er livs­far­lig for Aps stra­te­gi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De prø­ver å skrem­me med en blå-blå po­li­tikk, men vi ser at den gule far­gen vil gi en ny re­gje­ring en so­si­al pro­fil. Jeg tror det er mange som er opp­tatt å føre vi­de­re den nors­ke mo­del­len, men med en stør­re for­ny­el­se enn den sit­ten­de re­gje­rin­gen har lagt opp til.

DAGEN

KrF-landsmøtet

Kristelig Folkeparti samler troppene til landsmøte i Trondheim 25.- 28. april

* Se landsmøtet direkte på nett-TV her på Dagen.no

Debatt om og vedtak av ny verdiparagraf i prinsipp-programmet er den mest spennende saken innad i partiet

Landsmøtet skal også vedta handlingsprogram for neste stortingsperiode

182 delegater skal stemme over 1.140 forslag til programmet

For første gang går landsmøtet over fire dager