Hareide og Skei Grande danner front mot Frp

Med olje­vern som vik­tigs­te kort går Kris­te­lig Folke­par­ti og Venst­re tre uker før val­get sam­men i et for­søk på danke ut Frem­skritts­par­ti­et fra re­gje­rings­bor­det.

Både KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de og Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de har tid­li­ge­re be­teg­net et re­gje­rings­sam­ar­beid som lite sann­syn­lig. I et in­ter­vju med Dags­avi­sen ad­va­rer de nå sterkt mot en blå­blå re­gje­ring.

- Det er mye som tyder på at vi får et nytt fler­tall nå, og mange lurer på hva kon­se­kven­se­ne kan bli. Vi kan lett få et blå­blått fler­tall. Det øns­ker ikke vi. KrF og Venst­re vil kjem­pe for å gi sen­trum i norsk po­li­tikk reell inn­fly­tel­se, sier Ha­rei­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge sier de sann­syn­lig­vis vil velge likt når det gjel­der re­gje­rings­del­ta­kel­se etter val­get. I til­fel­le må Erna Sol­berg velge enten de to sam­men eller Frp alene for å sikre fler­tall.

Høyre, KrF og Venst­re ut­gjor­de en mindre­talls­re­gje­ring fra 2001 til 2005.

Dette mener de politiske partiene om viktige spørsmål - vi har finlest partiprogrammene for deg!

For­ut­satt en øk­ning

Ut­ta­lel­se­ne kom­mer imid­ler­tid med noen for­be­hold.

- Hvis begge par­ti­ene gjør bedre valg enn det vi gjor­de sist, slik det lig­ger an til nå, så tror jeg nes­ten helt sik­kert at Venst­re og KrF kom­mer til å velge likt når det gjel­der re­gje­rings­del­ta­kel­se, sier Ha­rei­de.

- Mye tyder på at vi vil gjøre det samme val­get, sier Skei Gran­de.

Helst øns­ker de sam­men å bli stør­re enn Frem­skritts­par­ti­et. I stor­tings­val­get 2009 fikk KrF 5,5 pro­sents opp­slut­ning og ti man­da­ter. Venst­re endte på 3,9 pro­sent og to man­da­ter.

Snit­tet av den siste ti­dens me­nings­må­lin­ger viser at KrF lig­ger an til 5,4 pro­sents opp­slut­ning og 8-10 man­da­ter, iføl­ge nett­si­den Pol­lof­polls. Venst­re har et snitt på 5,1 pro­sent, og har i de siste da­gers må­lin­ger lig­get an til mel­lom sju og ni man­da­ter på Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

15 fel­les mål

Ha­rei­de og Skei Gran­de har ut­ar­bei­det en liste på 15 punk­ter hvor de er helt enige, som nei til olje­bo­ring i Lo­fo­ten, Ves­ter­ålen og Senja, grønn skatte­po­li­tikk og mer human be­hand­ling av asyl­sø­ke­re.

Nei til ka­rak­te­rer på barne­sko­len, opp­rett­hol­del­se av pappa­per­men og økt jern­bane­sat­sing er også blant punk­te­ne hvor Venst­re og KrF fin­ner sam­men. Frp er ueni­ge i 11 av de 15 punk­te­ne de har lis­tet opp.

- Energi­po­li­tik­ken vil bli an­ner­le­des der­som KrF og Venst­re blir med i en re­gje­ring, sier Venst­re-le­de­ren.

Hun for­tel­ler at gras­rota i par­ti­et er opp­tatt av å unngå en re­gje­ring med Frp.

- Det blir en helt annen po­li­tikk om Høyre skal sam­ar­bei­de med yt­ter­kan­ten i norsk po­li­tikk, mener hun.

(©NTB)

Les også
Dette mener de politiske partiene