Hareide markerte avstand til Frp

Lands­møte­ta­len til parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de var langt på vei blot­tet for po­li­tis­ke prio­ri­te­rin­ger KrF og Frp er enige om.

- De po­li­tis­ke for­skjel­le­ne er så store at vi må være ær­li­ge. Det er lite sann­syn­lig med en fire­parti­re­gje­ring etter val­get. For Kris­te­lig Folke­par­ti er po­li­tisk gjen­nom­slag uan­sett det vik­tigs­te, sier Knut Arild Ha­rei­de til NTB.

Da han åpnetlands­mø­tet i Trond­heim tors­dag for­mid­dag, gjen­tok han atKrF skal gjøre sitt for å kaste den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen, men vend­te i samme tale langt på vei tom­me­len ned for å sitte i re­gje­ring medFrp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg møter mange som øns­ker noe annet enn rødgrønt fler­tall, men som fryk­ter et blå­blått al­ter­na­tiv. Der­for er de i tvil. Jeg for­står dem godt, sa han i talen der han teg­net om­ris­set av KrF-sam­fun­net - tuf­tet på de samme ver­di­ene som par­ti­et.

Følg landsmøtet direkte på nett-TV her på Dagen.no

«De sva­kes­te» i sam­fun­net, det vil si barn, eldre, funk­sjons­hem­me­de, syke og fat­ti­ge, skal få den hjelp og om­sorg de tren­ger. For­eld­re skal få stør­re valg­fri­het og mer pen­ger, alt som luk­ter av sur­ro­ga­ti og bio­tek­no­lo­gis­ke fram­skritt skal be­kjem­pes og brem­ses, helse­sek­to­ren skal ef­fek­ti­vi­se­res, men ikke pri­va­ti­se­res, og ikke minst vars­ler Ha­rei­de at KrF vil kreve en egen eldre­mi­nis­ter i en re­gje­ring etter val­get.

- Morn'a, Carl Ivar

Eldre­for­sla­get har par­ti­et fel­les med Frem­skritts­par­ti­et, men enig­he­ten synes å slut­te der. Ha­rei­de luk­ker nem­lig kon­tant døra for Carl I. Hagen, som for lengst harlan­sert seg selv som eldre­mi­nis­ter hvis Frp kom­mer i re­gje­ring.

- Dette er et KrF-for­slag helt og hol­dent, og denne stats­råds­pos­ten er meget at­trak­tiv for oss. Hagen har jo selv sagt at han har gått ut på dato, sier Ha­rei­de.

Og om ikke det var nok, tar Ha­rei­de mål av seg til også å fra­røve Frp-le­der Siv Jen­sen pos­ten som fi­nans­mi­nis­ter. Etter å ha sett par­la­men­ta­risk leder Hans Olav Syv­er­sen stram­me slip­set og smile sitt hvi­tes­te smil i en vi­deo­pre­sen­ta­sjon av topp­kan­di­da­te­ne til KrF, ut­brøt Ha­rei­de at Syv­er­sen «er klar til å over­ta som fi­nans­mi­nis­ter».

- Hans Olav er så dyk­tig at han kan ta mange mi­nis­ter­pos­ter. Men da han ret­tet på slip­set så han vel­dig fi­nans­ak­tig ut. Ut fra ap­plau­sen, syn­tes salen å være helt enig med meg i det, kom­men­ter­te Ha­rei­de etter­på.

Nevn­te ikke egen tvil

Tvi­len rundt sin egen po­li­tis­ke fram­tid, var han der­imot helt taus om. Ha­rei­de hol­der mu­lig­he­ten åpen for at han ikke går inn i en even­tu­ell re­gje­ring etter val­get fordi han er i tvil om det er mulig å kom­bi­ne­re parti­le­der­verv, stats­råds­post og et godt fa­mi­lie­liv. Han vil imid­ler­tid ikke ha noen lands­møte­de­batt om hvor­vidt parti­le­de­ren må eller bør sitte i re­gje­rin­gen eller ikke. Ha­rei­de sier han vil legge vekt på hva parti­le­del­sen mener om spørs­må­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke det spørs­må­let vi skal ha opp­merk­som­het på nå, sier han.

Lands­mø­tet i Trond­heim av­slut­tes først på søn­dag. Da vil parti­le­del­sen være gjen­valgt, tro­lig ved ak­kla­ma­sjon, det om­strid­te be­kjen­nel­ses­kra­vet for til­lits­valg­te fjer­net og etparti­pro­gram det er liten reell strid om ved­tatt. Det skal gi KrF den at­trak­ti­ve vippe­po­si­sjo­nen som kan føre par­ti­et inn i re­gje­rings­kon­to­re­ne.

- KrF har høs­tet sine størs­te seire i re­gje­ring, og nå er tiden inne for nye seire, sa Ha­rei­de. (©NTB)

Følg landsmøtet direkte på nett-TV her på Dagen.no