Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad på det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Oslo KrF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hareide fikk en rød i minus fra Akershus KrF

Akershus KrF sender fem røde og fire blå delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte. Dermed er partileder Knut Arild Hareide en bak skjema.

På forhånd hadde fylkesstyret lagt fram et forslag med seks røde og tre blå delegater. En slik fordeling ville gitt partilederen den fordelingen han trolig måtte ha for å sikre tilstrekkelig støtte inn mot det ekstraordinære landsmøtet fredag.

Men Akershus viste seg å være mer blått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jevnere enn det styret så for seg da vi satte opp forslaget for to uker siden. Men jeg ble ikke overrasket, for de siste dagene har det gått mer i retning fem–fire enn seks–tre i favør av Hareides råd om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier fylkesleder Arne Willy Dahl til NTB.

Flertall vil inn

Fordelingen av delegater til landsmøtet ble gjort rent matematisk etter at 36 delegater stemte for Hareides råd og 29 for nestleder Kjell Ingolf Ropstads råd om først å forsøke med Høyre, Frp og Venstre.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvans «tredje vei» – om å bli i opposisjon med borgerlig forankring – har ikke særlig støtte i Akershus KrF.

Hele 50 delegater stemte for å gå inn i regjering, mens 13 ville bli i opposisjon som i dag.

Kan seile opp

Fylkesleder Dahl mener likevel at «Grøvan-alternativet» kan seile opp i etterkant av det som uansett utfall ser ut til å bli en jevn avstemning om KrFs veivalg.

– Dersom 47 prosent ikke er komfortabel med utallet av landsmøtet, så må stortingsgruppa vurdere om det er tilstrekkelig legitimitet til å innlede regjeringsforhandlinger, sier Dahl til NTB.

Les også
Hareide: – Jeg har ikke lagt press på noen
Les også
Oslo KrF velger annen modell for utpeking av delegater
Les også
Hareide-fløy i Rogaland KrF vil bytte ut fire blå delegater med røde
Les også
KrFs veivalg et spørsmål om å overleve, mener Hareide
Les også
Grøvan: – Regjering med Ap og Sp er ikke et sentrumsalternativ