Knut Arild Hareide på lånt sykkel i Fredrikstad mandag. Her forsvarer han NRKs gedigne TV-satsing på Hurtigruten.

Hareide digger NRKs Hurtigruten

Lederen av transportkomiteen på Stortinget forsvarer NRKs sendetid fra Hurtigruten. - Hurtigruten er en del av vår stolthet i Norge, sier Knut Arild Hareide.

KrF er ett av partiene på Stortinget som har støttet Hurtigruten. Hareide mener Hurtigruten er en viktig del av distrikspolitikken.
- Vi mener det er viktig at den går hver dag, sier Hareide som selv kunne tenke seg å ta med sykkelen på Hurtigruten.Han har registrert at politiske kommentatorer i hovedstadspressen har flåset over hvor kjedelig dette programmet er.- Det har vært flere satiriske og ironiske kommentarer. Nå har det gått noen dager og vi ser at folkesjela i Norge tenker veldig annerledes en disse, sier Hareide til Dagen.
Med sykkel på Hurtigruten
I dag er Hareide på rundtur i Fredrikstad nettopp på sykkel. KrF-lederen har vært innom flere transportpolitiske spørsmål på sin rundreise. Tidligere i dag besøkte han også indre Østfold og Sarpsborg hvor transport stod på dagsorden.
- Sykkel kunne vært glimrende ide å ta med seg på Hurtigruten. Da kunne man for eksempel ta sykkeltur på Lofoten, sier Hareide entusiastisk.
- Men noe av kritikken går på at NRK bruker alt for mye tid på dette?
- Det er klart det gir mye sendeflate, men det er også vår identitet. NRK har også brukt tid på Bergensbanen, nå Hurtigruten. Det er en del av vår stolthet i Norge og det å kunne være med på å bidra til at Hurtigruten lever videre, syntes jeg ikke er vanskelig å forsvare, sier Hareide.
Hegnar fornøyd
Verdien av Trygve Hegnars aksjer i Hurtigruten har økt med over 30 millioner kroner siden NRKs sending fra MS Nordnorge startet. Programmet som sendes på NRK2 pågår døgnet rundt. At finansmannen og andre aksjonærer øker sin verdi i selskapet bekymrer ikke Hareide.
- Hurtigruten har også vært et tapssluk i perioder og vi har vært nødt for å subsidiere selskapet. Kan vi nå være med på å gjøre Hurtigruten sikrere for fremtiden, tenker jeg at det er positivt, sier Hareide som minner om at regjeringen ikke alltid har vært like positiv.
- De har vurdert å kutte i anløp.
- Det er også klart at eierne vet at de mottar støtte til driften i dag. Skulle de da velge å ta ut stort utbytte i dag, er det klart at det ikke vil være naturlig å fortsette med overføringene på lengre sikt.
- Du sover altså ikke dårligere om natten av at aksjene stiger i verdi?
- Nei, jeg tror dette er med på å sikre at Hurtigruten blir bedre. Får de bedret inntjeningen, kan de igjen kunne investere i nye båter. Den oppgradering som man har gjort med båtene frem til i dag har nettopp vært med på å bringe Hurtigruten frem til den suksessen selskapet har.
- Jeg har aldri overnattet på Hurtigruten, men kunne absolutt tenke meg å reise med båten, sier Hareide til Dagen. @Kreditering:Dagen