Hard forfølgelse i Irak

De kristne assyrerne i Irak lever under hard undertrykkelse og behøver støtte fra kristne i vest. Den verdensevangeliske alliansen, WEA, oppfordrer til forbønn.

Til tross for den intensive mediedekningen av hendelsene i Irak, hører man ikke mye om situasjonen til den kristne ur-befolkningen.

Men situasjonen er alvorlig. Kirker sprenges i stykker. Mennesker drepes for sin tros skyld eller tvinges til å konvertere til islam. Unge jenter blir bortført for tvangsekteskap med muslimske menn. Flere tusen assyrere har flyktet fra landet i løpet av de siste årene. Mange lever under svært vanskelige forhold i Syria og Jordan.

Solidaritet
Margareta Viklund har ledet for svenske kommiteen for assyrere (SKA) de siste 12 årene. Hun mener den internasjonale solidariteten må økes.

? Det er merkelig at kristenheten i vest er så veldig stille. Jeg mener at vi som kristne har et stort ansvar for våre søstre og brødre. Gjennom enhetlig handling skulle kristne kunne vekke opinionen - ikke minst EU og FN, til å gi de kristne minoritetene viktig støtte, mener hun.

? Det er svært viktig at det finnes kristne igjen i Midtøsten og det er en menneskerett at de skal kunne utøve sin religion. Det betyr mye om vi gjør noe for å styrke dem.

Tvangs-konvertering
Mange av assyrerne som flykter fra Irak, kommer til Sverige. De gir mange vitnemål om hvilke lidelser de går igjennom.

Sedy Malkey, som selv er assyrer, arbeider på et flyktningemottak i Södertälje. Hun møter mange som nylig er kommet fra Irak. Blant de siste nyhetene hun har fått høre, er hvordan tre familier i Irak ble tvunget til å konvertere til islam.

? De kristnes lidelse er forferdelig, det finnes ikke ord for det. På TV vises kamper mellom sunni- og shia-muslimer og kurdere, og midt i det trampes de kristne ned. I moskeene utropes det nå offisielt, at de kristne skal bort. Enten skal de tvangs-konverteres eller drepes, forteller Sedy Malkey.

Kristne studenter blir utestengt fra universitetene om de ikke konverterer. Kristne kvinner tør ikke gå ut for å kjøpe brød uten å bære slør. Sedy Malkey fortsetter å fortelle om hvordan livet er for assyrerne i Irak:

? Hvis muslimer ser et hus de vil ha, der kristne bor, kan de bare gå inn med våpen i hånd og true med å drepe familien om de ikke gir fra seg huset. I forrige uke fikk jeg høre om en kvinne som ble voldtatt foran sin manns øyne, som var bundet og ble tvunget til å se på.

Bombeangrep
Den 29. januar ble det utført koordinerte angrep med bilbomber mot seks kirker i Bagdad og Kirkuk. Attentatet drepte en 13-årig assyrisk gutt og et par som bodde nær en av kirkene.

Den verdensevangeliske alliansen WEA, gikk like etter ugjerningen ut med et opprop om ekstra forbønn for Iraks kristne - som beskrives som en truet folkegruppe i et lovløst muslimsk samfunn.

? Iraks kristne er ekstremt sårbare. De blir truet og har ingen likhet for loven, som er islamsk. De ser seg selv i stadig større grad som foraktet, marginalisert og utsatt, konstaterte WEAs kommisjon for religionsfrihet.

David Högfeldt
magazinet@magazinet.no