- Har rettet hundrevis av feil på Norges nye jagerfly

Ame­ri­kans­ke in­spek­tø­rer har fun­net over 800 feil på ja­ger­fly­ene av typen F-35, som Norge har be­slut­tet å kjøpe. Pro­du­sen­ten inn­røm­mer pro­ble­mer, men sier at over 80 pro­sent av fei­le­ne er ut­bed­ret.

Tid­li­ge­re i høst kom en om­fat­ten­de ame­ri­kansk rap­port som slo fast at hele 850 «kva­li­tets­pro­ble­mer» ved fly­ene var opp­da­get ved ut­gan­gen av mars i år. Over 13 pro­sent av ut­rust­nin­gen på fly­ene måtte enten for­kas­tes, for­bed­res eller re­pa­re­res i løpet av de siste to årene, skri­ver Da­gens Næ­rings­liv.

- Ut­vik­lings­pro­gram­met for F-35 har ikke levd opp til for­vent­nin­ge­ne. Vi un­der­vur­der­te en rekke ut­ford­rin­ger, men nå er pro­gram­met til­ba­ke på rett kurs, mener di­rek­tør Steve O'Bryan hos pro­du­sen­ten Lock­he­ed Mar­tin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gamle funn
På en presse­kon­fe­ran­se for uten­lands­ke jour­na­lis­ter ons­dag mor­gen lokal tid un­der­stre­ket kunde­an­svar­lig Joel Ma­lo­ne i Lock­he­ed Mar­tin at fun­ne­ne i rap­por­ten er seks-sju må­ne­der gamle.

- Over 80 pro­sent av fei­le­ne er siden ut­bed­ret. De res­te­ren­de 20 pro­sen­te­ne vil være i orden innen april 2014, sier Ma­lo­ne til Da­gens Næ­rings­liv.

Han sier at for tre år siden var ut­vik­lin­gen av de avan­ser­te fly­ene bak skje­ma, men at ut­vik­lin­gen nå føl­ger den nye tids­pla­nen de måtte legge, og at pri­sen per fly vil falle kraf­tig fram­over.

De 52 nye fly­ene vil koste Norge 62,6 mil­li­ar­der kro­ner. (©NTB)