– Har mistet tilliten til politiet

Måten politiet har pågrepet en iransk asylsøker på har skapt frykt i konvertittmiljøet. Politiet vil ikke svare på hvor tidlig de kan pågripe en asylsøker som har fått avslag.

Dagen har vært i kontakt med en sentral kilde i konvertittmiljøet. Han forteller at pågripelsen onsdag morgen har rystet miljøet.

– Vi var samlet i går. Det var en kvinne der som gråt. Folk er redde. Dette skaper frykt, forteller kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk er redde for den måten politiet går frem på. Vi har mistet tilliten til politiet etter denne hendelsen. Vi stoler ikke på dem. Poltiet skal forsvare norske verdier, men de gjør ikke det, sier vedkommende. Han er selv konvertitt fra Iran, men har fått opphold i Norge.

LES:Mener politiet har brutt loven

Flere av menighetsmedlemmene finner det urimelig at deres åndelige bror ble pågrepet 05:00 på morgenen før fristen var gått ut. De er også fortvilet over at han ikke får opphold.

– Han var et trofast medlem av menigheten. Han kjempet for demoraktiske verdier i Iran. Nå har faren hans advart ham om å komme hjem. Faren har selv vært i avhør i Iran, sier kilden til Dagen.

Konvertittens advokat kalte den tidlige pågripelsen for «kidnapping» og «brudd med norsk lov» fordi han ble pågrepet før fristen.

Han har anmeldt politiet for ulovlig frihetsberøvelse.

– Ingen kommentar

IfølgeUtlendingsloven paragraf 16 kan politiet pågripe en utlending og fengsle personen når det er konkrete holdepunkter for å anta at utlendingen vil unndra seg å forlate landet.

Dagen har tatt kontakt medPolitiets utlendingsenhet for å få greie på hvor tidlig politiet har hjemmel for å pågripe en asylsøker som har fått avslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– PU har vurdert at vilkår for pågripelse var til stede, skriver politiet, og legger til:

– I og med at det er innlevert en anmeldelse i saken ønsker vi ikke å kommentere forholdene ytterligere.

Mistenker utro tjenere

Regjeringen har satt som mål at 9.000 utlendinger med ulovlig opphold i Norge skal uttransporteres i 2016. Ved utgangen av juli var 4003 personer sendt ut.

Ved utgangen av juni hadde 85 iranere blitt uttransportert. Bare 7 personer har blitt sendt til Iran. De andre har blitt transportert til andre land, ifølge Politets utlendigsenhet.

Politiets utlendingsenhet (PU) mistenker at ansatte på asylmottak varsler asylsøkere. Dermed har asylsøkeren forsvunnet fra mottaket like før politet ankommer, skrev Nettavisen tidligere i sommer.

– Det som er mest frustrerende er uforklarlige forsvinninger der utlendingen har forsvunnet, kanskje bare timer eller minutter før politiet kommer for å pågripe, sa hovedtillitsvalgt i PU, Andreas Pareli Wahl til avisen.

Da Dagen spør PU om politiet nå pågriper asylsøkere på et tidligere tidspunkt fordi de frykter at asylsøkere skal stikke av, får vi dette svaret:

– Det har vi har ingen kommentar til av politioperative hensyn, sier en pressetalsmann fra PU.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skadet seg på ny

Fredag hadde det enda ikke blitt gjennomført fengslingsmøte for iraneren.

Etter det Dagen kjenner til skal konvertitten ha skadet seg selv for andre gang da han ble forsøkt uttransportet torsdag ettermiddag. Han befant seg fortsatt på sykehus fredag ettermiddag.

– En slik pågripelse kan virke dramatisk for de som er vitne til det, men politiet hadde kontroll over situasjonen og sørget for sikkerheten til personen selv og de rundt, skrev politiet til Dagen torsdag.