- Har laveste kriminalitet

Det er ikke mange røvere å jage for lensmann Dag Roar Stangeland i Skjervøy, den snilleste kommunen i Troms fylke.

- Det er ikke langt fra rådhuset, og ordførerens kontor, til lensmannskontoret i Skjervøy. Bare 100 meter. I motsetning til de større byene så kan vi unngå alt byråkratiet og snakke direkte med kommuneledelsen om vi har innspill. Det er viktig for å få ting til, sier lensmann Dag Roar Stangeland. Han synes at kommunen gjør en god jobb for å opprettholde det gode miljøet.

- Slik har det alltid vært uansett hvilket parti som har hatt ordføreren, sier lensmannen.

Mange kristne

Samarbeidet mellom skolen, hjem og det offentlige er en viktig årsak til den lave kriminalitetsstatistikken i Skjervøy, påpeker Stangeland.
- Den høye andelen kristne i kommunen har nok vært med på å holde det moralske nivået høyt. Her i Skjervøy gjør alle sitt, sier han.

Men som de fleste andre kommuner i distriktet er narkotikamisbruket en hard nøtt, og lensmannen jobber for å stoppe spredningen. Først i sommer fikk kommunen eget polutsalg, og ennå har ikke dette gitt noen utslag i flere alkoholrelaterte voldssaker.

- Skjervøy er ifølge statistikkene det snilleste politidistriktet i Troms, og det er noe man merker i hele folket, avslutter lensmann Stangeland smilende fra sin lenestol inne på lensmannskontoret.

Per Ole Aalberg