Velforberedt: Marte Wexelsen Goksøyr (t.v.) som har Downs syndrom, fikk møte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime onsdag. Hun hadde velforberedte spørsmål til statsministeren. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix

Har jeg ikke rett til lå leve?

Marte Wexelsen Goksøyr som har Downs syndrom, satte Stortingets vandrehall på hodet etter den muntlige spørretimen onsdag.

Bakgrunnen for møtet var en kronikk i VG tirsdag der hun tar sterk avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, ikke i 18. uke som i dag. Wexelsen Goksyr mener en slik praksis vil føre til at enda flere foster med Downs syndrom vil bli abortert bort.
- Har ikke jeg rett til å leve? spør hun retorisk i kronikken. 
Måtte svare

I den muntlige spørretimen ble ultralydforslaget et av temaene, og Wexelsen Goksøyr ventet i vandrehallen med fem spørsmål til statsministeren.
Det var flere som ville ha statsministeren i tale etter spørretimen. En av rådgiverne hans lovet at Wexelsen Goksøyr skulle få stille spørsmålene sine. Stoltenberg var ikke like sikkker på det, og bemerket til sin statssekretær at «slik kan vi ikke ha det» da han toget bort til TV2s kamera.
Men det gikk til slutt, og den engasjerte damen forlangte svar på om han tror at samfunnet vil bli bedre uten mennesker med funksjonshemning?
- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror at vi blir et mer mangfoldig samfunn med bedre forståelse for at vi er forskjellige når vi har mennesker med ulike funksjonshemninger iblant oss. 
- Men tidlig ultralyd er første skritt for innføre danske tilstander i Norge, som du sa du ikke ville ha, parerte Wexelsen Goksøyr.-a Det er ikke noe forslag om det. Vi må skille veldig klart mellom tidlig ultralyd og det de har gjort i Danmark, svarte statsministeren.
Flere Downs-aborter
Marte Wexelsen Goksøyr fulgte opp med å peke på at en innføring av tidlig ultralyd til alle gravide vil føre til at antall aborterte fostre med Downs syndrom vil øke.
- Er dette ønskelig? Er ikke mennesker med Downs syndrom eller andre funksjonshemninger ønsket i samfunnet? Er vi ikke vellykket nok? spurte hun.
- Jo, svarte statsministeren, og fortsatte:
- Alle er ønsket i samfunnet og alle skal ha den respekt, omsorg og varme som ethvert menneske har krav på, selvsagt også alle med Downs syndrom. Det er ikke det diskusjonen handler om.
Marte Wexelsen Goksøyr hadde selv bedt om å få komme til Stortinget og KrF sørget for invitasjonen. Noen kalte oppstyret i Vandrehallen for uverdig, men det er ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten enig i.
- Utgangspunktet for besøket er et intervju NRK hadde med statsministeren i forbindelse med dokumentarprogrammet «Bare Marte» i 2007 og hennes kronikk i VG. Hun ønsket å vite om statsministeren står ved det han hadde sagt. Det er derfor rett og rimelig og helt legitimt at hun ville høre svarene. Det er å ta mennesker på alvor, sier Høybråten.DM/NTB