Maskerte politimenn i Spania under en tidligere politiaksjon mot et IS-tilknyttet miljø. Arkivbilde.

– Har avverget terrorangrep i Madrid

Tre marokkanere er pågrepet i Madrid, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Spania, opplyser innenriksdepartementet.

De tre mennene, som har fast oppholdstillatelse i Spania, mistenkes for å tilhøre en jihadistgruppe med bånd til ekstremistgruppa IS. De tre er i alderen 26 til 29 år og ble pågrepet i to ulike bydeler i Madrid tirsdag morgen. De skal ha vært klare til å utføre et angrep i Spania, heter det i en pressemelding.

Innenriksminister Jorge Fernández Díaz sier at saken skiller seg fra pågripelser av andre mistenkte jihadister de siste månedene. De tre drev nemlig ikke med «indoktrinering, radikalisering og rekruttering» av folk til IS' krig i Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Målet deres var å gå til aksjon i Spania, sier innenriksministeren til radiostasjonen Cadena Ser.

«Radikaliserte»

Departementet sier ingenting om hvorvidt de tre mistenke hadde pekt seg ut noe terrormål, eller om noen våpen ble beslaglagt i tirsdagens aksjon. Men de tre marokkanerne omtales som «ekstremt radikaliserte», og politiet mener de var «fullstendig villige til å gå til aksjon og utføre terrorangrep».

Spansk politi har så langt i år pågrepet rundt 50 personer som mistenkes for å være militante jihadister eller har operert som IS-rekrutterere.

130 fremmedkrigere

Over 130 personer fra Spania mistenkes å ha sluttet seg til jihadistkrigere i Syria og Irak, og myndighetene frykter at de kan vende tilbake med mål om å utføre terrorangrep.

Siden desember 2011 har hele 170 mistenkte jihadister blitt pågrepet av spansk politi, ifølge innenriksministeren. For to måneder siden forsøkte en marokkaner med spansk oppholdstillatelse å utføre et angrep på et hurtigtog på vei til Paris. Mannen var bevæpnet med rifle og andre våpen og klarte å skyte én person før han ble overmannet av togpassasjerer.