Håpet svinner om fredskonferanse for Syria

Pre­si­dent Bashar al-As­sad har ingen fram­ti­dig rolle i Syria, det er vest­li­ge og ara­bis­ke land enige med opp­rørs­grup­per om. Men veien til for­hand­lings­bor­det vir­ker fort­satt lang.

USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry og ti av hans euro­pe­is­ke og ara­bis­ke kol­le­ga­er møtte tirs­dag re­pre­sen­tan­ter for Den sy­ris­ke na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen i Lon­don.

Møtet var ikke opp­løf­ten­de, med tanke på den plan­lag­te freds­kon­fe­ran­sen i Genève neste måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Split­tet

Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen, som kun re­pre­sen­te­rer et få­tall av de utal­li­ge opp­rørs­grup­pe­ne i Syria, er dypt split­tet i synet på kon­fe­ran­sen.

Sy­rias na­sjo­nal­råd (SNC), en av de størs­te grup­pe­ne i koa­li­sjo­nen, nek­ter å delta i noen form for for­hand­lin­ger så lenge pre­si­dent Bashar al-As­sad sit­ter ved mak­ten.

Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nens pre­si­dent Ahmad Jarba slo tirs­dag fast at det bare er ak­tu­elt å delta der­som As­sads av­gang står øverst på dags­or­de­nen. Det vil ute­luk­ke re­gi­mets del­ta­kel­se på kon­fe­ran­sen.

Inn­sten­dig opp­ford­ring

Stor­bri­tan­nias uten­riks­mi­nis­ter Wil­liam Hague kom tirs­dag med en inn­sten­dig opp­ford­ring til op­po­si­sjo­nen i Syria om å slut­te opp om Genève-kon­fe­ran­sen.

- Der­som ikke hele op­po­si­sjo­nen tar del i freds­pro­ses­sen i Syria, har ikke det sy­ris­ke folk andre å velge mel­lom enn As­sad-re­gi­met på den ene siden og eks­tre­mis­ter på den andre, sa Hague til BBC.

- Jo len­ger denne kon­flik­ten pågår, jo mer sek­te­risk blir den, ad­var­te den bri­tis­ke uten­riks­mi­nis­te­ren.

- Assad må gå

Hague sa imid­ler­tid etter møtet at par­te­ne var kom­met til enig­het på flere punk­ter, først og fremst gjaldt det at Assad ikke skal ha noen fram­ti­dig rolle i Syria. Freds­pro­ses­sen må lede fram mot en over­gangs­re­gje­ring par­te­ne er enige om, un­der­stre­ket han.

- Per de­fi­ni­sjon må der­med også den op­po­si­sjo­nel­le sy­ris­ke Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen støt­te en slik løs­ning, så Assad har ingen rolle å spil­le i en frem­ti­dig sy­risk re­gje­ring, mener Hague.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den sy­ris­ke pre­si­den­ten har selv an­ty­det at freds­sam­ta­ler med krav om hans av­gang som en for­ut­set­ning, ikke er ak­tu­elt.

- Sit­ter tryg­ge­re

Assad selv ser ut til å tolke da­gens si­tua­sjon som guns­ti­ge­re for hans re­gi­me enn inn­til helt nylig, sier ana­ly­ti­ke­re iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Han mener han fort­satt har solid støt­te fra Russ­land, mens vest­li­ge land føler øken­de frykt for at ra­di­ka­le isla­mis­ter skal over­ta Syria.

- Det er ingen tvil om at han føler seg tryg­ge­re enn før. Ver­dens­sam­fun­nets krav om re­gime­skif­te er skjø­vet til side, og Assad be­trak­tes i sti­gen­de grad som en mulig part­ner, sier forsk­nings­sjef Shadi Hamid ved forsk­nings­sen­te­ret Brook­ings i Doha.

Man­dag sa Assad i et TV-in­ter­vju at han ikke så noen grunn til at han ikke skul­le stil­le til gjen­valg til neste år.

Brøt ut

Vest­li­ge land satte i ut­gangs­punk­tet sin lit til Sy­rias na­sjo­nal­råd (SNC), og var raskt ute med å an­er­kjen­ne grup­pen som «le­gi­ti­me re­pre­sen­tan­ter for sy­re­re som øns­ker en fre­de­lig og de­mo­kra­tisk over­gang».

Se­ne­re skif­tet man hest og sat­set på Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen som «rett­mes­si­ge re­pre­sen­tan­ter for Sy­rias be­folk­ning», men hel­ler ikke dette pa­ra­ply­or­ga­net har mak­tet å samle de mange op­po­si­sjons- og opp­rørs­grup­pe­ne i lan­det.

I for­ri­ge måned brøt el­le­ve av de størs­te og mest ak­ti­ve opp­rørs­grup­pe­ne ut av Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen og vend­te sam­ti­dig ryg­gen til dens mi­li­tæ­re ving Sy­rias frie hær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant de el­le­ve var det både mo­de­ra­te isla­mis­ter som Liwa al-Tawhe­ed og mer yt­ter­lig­gå­en­de isla­mist­grup­per som Nus­ra-fron­ten, som har bånd til ter­ror­nett­ver­ket al-Qa­i­da.

For Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen in­ne­bæ­rer brud­det svek­ket inn­fly­tel­se over kri­gens gang. (©NTB)