? Håpet er ute for assyrerne

Eksminister i Irak ber verdenssamfunnet om hjelp til å redde de kristne assyrerne, som er landets urbefolkning, ved å opprette beskyttede soner.

Spesielle soner må opprettes for å beskytte den sterkt truede urbefolkningen assyrerne i Irak, mener Pascale Warda som er tidligere statsråd i Iraks regjering. Det skriver avisen Världen Idag.

De skjerpede motsetningene mellom ulike etniske grupper i Irak har ført assyrerne (også kalt kaldeere og syrianere) i en svært vanskelig situasjon. Nå hevder flere røster at det er nødvendig å opprette spesielle provinser eller soner for å beskytte dette minoritetsfolket, som i rask takt flykter fra det krigsherjede landet. Om ikke omverdenen handler snart kan alt håp være ute for assyrerne, mener den tidligere irakisk-assyriske ministeren Pascale Warda.

Håp
? I dagens Irak er håpet det eneste vi har. For de assyriske kristne holder dette håpet på å dø. Verden kan ikke ignorere, og verdens regjeringer kan ikke fornekte at vårt folk er en målskive, sa Pascale Warda under en pressekonferanse onsdag i forrige uke, ifølge Christian Post.

Pascal nevnte den syriske ortodokse presten Paulos Iskandar som nylig ble halshugget, og drapene på 13 assyriske kvinner som eksempler på at situasjonen er akutt for mange kristne i Irak.

? Konsekvensen av denne situasjonen er tydelig: Den kristne assyriske folkegruppen flykter fra landet, sa Warda.

Den assyriske presten Arkan Hana Hakim fra det nordlige Irak ble nylig intervjuet av AP i Damaskus, der han nå arbeider blant den store gruppen assyriske flyktninger.
? Mange kristne har flyktet fra trusler om at de skulle myrdes, fortalte han.

Den svenske avisen Världen idag har tidligere skrevet at den største enkeltgruppen av flyktninger fra Irak til Jordan og Syria i løpet av 2006, er landets kristne urbefolkning. Det samme konstateres i en rapport fra FNs flyktningekommissariat UNHCR.

Irak har omkring 27 millioner borgere, hvorav 75 prosent er arabere. Kurdere utgjør 20 prosent og øvrige minoritetsfolk utgjør til sammen cirka fem prosent. Den dominerende religionen er islam.

Mz