Håper regnet stanser terroren

Landsbyen Yad Hashmona var lenge truet av flammene som herjet i åsene rundt Jerusalem. Nå setter innbyggerne sin lit til vinterregnet.

Alt ser idyllisk ut når Dagen ankommer Yad Hashmona, et senter for de messiastroende jødene i Israel. Lite vitner om at innbyggerne i flere dager kjempet innbitt for å hindre at landsbyen ble flammenes rov. Johannes van der Walt, opprinnelig fra Sør-Afrika, ledet det lokale brannslukningsarbeidet.

– Da brannen blusset opp ved nabolandsbyen Nataf, startet vi å legge ut brannslanger i terrenget like ved vår egen landsby. Det går ingen bilvei direkte mellom landsbyene, men vi kjørte med en jeep til et høydedrag 500 meter unna. Her fikk vi se et inferno av ild. Ilden spredte seg utrolig raskt i den sterke vinden, men heldigvis blåste vinden i motsatt retning enn landsbyen vår, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Like heldig var ikke innbyggerne i Nataf. Flere av dem måtte se at husene deres gikk opp i røyk i en av de første store brannene forrige uke. Brannen ble forårsaket av uforsiktige arbeidere som holdt på å asfaltere en vei like ved.

Småbranner

Vindretningen reddet Yad Hashmona, men de var fortsatt ikke trygge. Terrenget rundt landsbyen var knusktørt og de i dagene som fulgte blusset flammer gjentatte ganger opp i krattskog bare et par hundre meter unna.

– Det eneste utstyret vi hadde, var noen kjepper. Vi var flere fra Yad Hashmona som i timesvis slo med kjepper på flammene. Vi hadde også med oss noen pulverapparat, sier van der Walt.

Etterhvert fikk de hjelp av mannskap fra Jødisk Nasjonalfond, som administrerer nasjonalparker og skogsområder i landet.

Brannbombe

Nataf ble rammet av to branner forrige uke. Mens den første brannen skyldtes uforsiktighet, ble brann nummer to påsatt.

– Både Yad Hasmona og Nataf ligger like ved grensen til Vestbredden. Mens tirsdagens brann startet sør for landsbyen, skyldtes fredagens brann at palestinere kastet en molotov cocktail mot landsbyen fra nord, sier van der Walt.

Nok en gang gjorde flammene ubotelig skade, blant annet brant en restaurant ned til jorden.

Evakuering

Myndighetene beordret evakuering av innbyggerne og rundt femti av dem ble bedt om å reise til Yad Hashmona.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Allerede i forbindelse med den første brannen kom noen evakuerte hit til oss. Men disse fikk sterke advarsler fra den ortodokse, antimessianske organisasjonen Yad L'Achim. Innbyggerne i Nataf var derfor skeptiske til å bli evakuert til Yad Hashmona, sier van der Walt.

Myndighetene ga imidlertid ordre om at dette var stedet de skulle evakuere til.

– Folk kom, sammen med kattene og hundene sine, men ikke noe særlig mer. Vi driver et hotell med femti rom, og her ble både mennesker og dyr innlosjert. Flere fortalte at de hadde vært skeptiske til å komme hit, siden de så på messianske jøder som noe skremmende og rart, men etterpå var alle svært fornøyde, sier han.

Knyttet bånd

De to landsbyene har ikke hatt mye kontakt, men nå er det knyttet tettere bånd mellom dem.

– De lovet å bistå oss, dersom vår landsby blir rammet ved en senere anledning.

Ironisk nok var det de mest ortodoks jødene fra Nataf som ble værende lengst på Yad Hashmona. På grunn av reiseforbudet på sabbaten, måtte de vente en halv dag lenger enn de sekulære på å reise hjem.

– Men også disse takket hjertelig for gjestfriheten, sier sør-afrikaneren som kom som voluntør til Yad Hashmona for 20 år siden, og har vært her siden.

Han er ikke selv jøde, men han giftet seg med en tyskættet israelsk kvinne og sammen har de to barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært mange branner og branntilløp i dette området i løpet av disse årene, særlig på denne tiden av året når alt er knusktørt. Men jeg har aldri tidligere opplevd noe lignende som dette, med så mange branner på én gang. Mye av dette har skyldtes bevisste ildspåsettelser.

Johannes van der Welt frykter at det kan bli en ny trend at arabere bruker ildspåsettelser som et våpen.

– Men akkurat nå er jeg bare glad. Folk har patruljert området dag og natt, men i morges kunne jeg samle dem og fortelle at de nå kan gå hjem og hvile ut. Meterologene har spådd flere dager med regn denne uken, og forhåpentligvis er faren over for denne gang, sier han.