Håper på et rausere samfunn

Aleksander Helmersberg (39) ble tirsdag tildelt Livsvernprisen 2016 for arbeidet med språk-appen «Milla Says». – Dette betyr utrolig mye for meg, sa familiefaren under prisutdelingen.

– Vanligvis snakker jeg uten manus. Men i dag må jeg ha manus, i dag må jeg samle meg. Dette betyr utrolig mye for meg, sa Aleksander Helmersberg i takketalen.

Se video fra prisutdelingen øverst på siden!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Livsvernprisen deles ut hvert år av organisasjonen Menneskeverd og gis til personer eller institusjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet.

Helmersberg er pappa til fire år gamle Milla med Downs syndrom.

Høsten 2014 sa han opp jobben og brukte sparepengene til å satse på språk-appen «Milla Says», som skal gjøre det enklere å kommunisere for barn med Downs syndrom og andre med forsinket språkutvikling.

Da han opplevde at han ikke klarte å kommunisere med datteren gjennom tegn til tale, bestemte han seg for å jobbe frem en egen løsning.

Ønsker et rausere samfunn

– For meg handler dette om at Milla skal bli den beste versjonen av seg selv. Og den jobben skal jeg ta. Det viktigste for meg er å være en god far og kjæreste for familien min. Hvis det er den eneste milepælen jeg oppnår så er jeg fornøyd, sa han.

Han benyttet anledningen til å si noe om debatten rundt sorteringssamfunnet.

– Jeg liker ikke den debatten, for jeg er en del av den selv. Milla er en del av den debatten. Etter min mening startet debatten i feil ende. Debatten er en skyttergravskrig mellom etikk og prinsipper, sa han og la til:

– Det ender med at foreldrene står igjen som de store taperne. De trenger kunnskap og veiledning til å ta et valg. Man må jobbe med kunnskap og holdninger blant folk flest, og så kan vi ta debatten videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå håper han debatten framover kan ta en ny retning.

– Jeg håper vi kan bli et litt rausere samfunn. Vi må ha et varmt samfunn som snakker godt om folk, og som tar den kosten for oss som velger å gå videre med dette og velger å beholde barnet, sa han.

Skapte mediestorm

I desember 2014 fikk Helmersberg massiv oppmerksomhet i mediene da han skrev et innlegg på sin Facebook-profil etter at radioprogrammet Radioresepsjonen harselerte med mennesker med Downs syndrom.

«Ved å innta en tydelig posisjon i offentligheten, har han banet vei, og gitt håp og mot til familier og personer i lignende situasjoner», heter det i prisbegrunnelsen.

– Da jeg fikk høre begrunnelsen for prisen så ble jeg rørt, sa han til KPK etterpå.

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, hadde følgende å si til prisvinneren under utdelingen.

– Alle mennesker trenger å bli sett, hørt og forstått. «Milla Says» er et positivt bidrag for å muliggjøre dette, sa Thoresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt 130 tilhørere var til stede under prisutdelingen. Både næringsminister Monica Mæland (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide kom med sine hilsener til prisvinneren.

Det gjorde også Geir Lippestad, som sammen med sin kone fikk tildelt Livsvernprisen i 2014.