Håper på 65 millioner til Aksjon Håp

? Folk har tillit til norsk misjon, mener lederen i den felleskristne innsamlingen Aksjon Håp, Marius Hammer. Pengene som samles inn søndag 10. desember går til verdens fattigste.

Aksjonsleder Marius Hammer har en drøm. Den går ut på at innsamlingsbøssene til Aksjon Håp skal fylles med rent vann, medisiner, lese- og skriveopplæring, forståelse og omsorg. Kort sagt: alt som kan gjøre hverdagen enklere og gi håp til mennesker i ekstrem fattigdom.

For eksempel kan det bygges dagsenter med husrom, mat og omsorg for noen av de 70.000 barna i Swaziland som har mistet foreldrene i AIDS. Eller noen av verdens 770 millioner analfabeter kan få lese- og skriveopplæring. Mange flere eksempler kunne nevnes.

Hammer opplyser til Magazinet at pengene som samles inn, ikke skal benyttes til drift av eksisterende prosjekter, men at det skal startes nye prosjekter eller utvidelse av eksisterende arbeid, som vil nå nye grupper av nødlidende.

Bøssebærere
Bak Aksjon Håp står 20 misjonsorganisasjoner med prosjekter i alle verdensdeler. De tilhører både Den norske kirke og frikirkelige sammenhenger. Pengene som samles inn skal benyttes i det diakonale bistandsarbeidet som organisasjonene driver i en rekke land. Initiativtaker til Aksjon Håp er NORME - Norsk Råd for Misjon og Evangelisering.

? Første gang Aksjon Håp ble gjennomført var i 1982, da som NRKs TV-innsamling. Med hele 89 millioner kroner satte vi datidens innsamlingsrekord, skriver aksjonsleder Hammer i en presentasjonsbrosjyre. Årets aksjon har som mål å samle inn 65 millioner kroner.

I forkant av aksjonsdagen søndag 10. desember er det meldt at Aksjon Håp fortsatt mangler bøssebærere. Det behøves 50.000 bøssebærere på landsbasis. Spesielt Oslo og Fredrikstad sliter med å skaffe nok folk, men Hammer mener det finnes nok av kristenfolk som vil gå med bøsser og han oppfordrer alle å trå til.

? Vi er mange organisasjoner, men det er hver enkelt persons innsats som vil gjøre Aksjon Håp til en suksess, sier Hammer.

Konserter
Fra 22. september til 8. november turnerte Inger Lise Rypdal og Torstein Sødal landet rundt med 28 gratiskonserter under temaet "Fra håpløshet til håp i musikk og bilder". Konsertene gikk med 210.000 kroner i overskudd som uavkortet ble gitt til aksjonen.

Noen steder startet aktiviteter allerede torsdag. Kreative ideer som for eksempel lokale konserter og julekafeer har også bidratt. Allerede før innsamlingsdagen har privatpersoner og firmaer gitt 1,25 millioner kroner.

Nylig gav regjeringen ved bistandsminister Erik Solheim en sjekk på 10 millioner kroner som Aksjon Håp blant annet vil benytte til mikrokreditt.

Positive til misjon
Selv om ikke Aksjon Håp er en TV-aksjon, har både NRK og TV2 sendt dokumentarprogrammer som viser misjonsorganisasjonenes bistandsarbeid, og på den måten informert den norske befolkningen om innsamlingen.

Hammer mener at folk flest har stor tillit til misjonens diakonale arbeid. Han viser til innsamlingsresultatet i 1982, som omregnet til dagens kronekurs ville ha oversteget 200 millioner kroner og kan sammenlignes med høstens TV-aksjon for Leger Uten Grenser.

? Vi har vært tydelige på at vi samler inn penger til norsk misjon, og folk har vist at de har tillit til misjonens diakonale virksomhet ved å støtte Aksjon Håp. Folk opplever norsk misjon som en positiv og effektiv bistandspartner. Og jeg håper at det norske folk gir respons på utfordringen om å gi håpet tilbake til mennesker i nød, sier Hammer.

Magne Vågnes