Håper landsmøtet stemmer nei

Direktør i Kirkerådet håper at Arbeiderpartiets landsmøte stemmer nei til forslaget.

Den nors­ke kirke øns­ker å be­hol­de be­stem­mel­sen som gjør ho­mo­vi­el­ser ugyl­dig.

Les også: Vil åpne kirken for homovielser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Så lenge Den nors­ke kir­kes pres­ter er of­fent­li­ge vig­sels­menn, er det nød­ven­dig at dette re­gu­le­res i ek­te­skaps­lo­ven. Der­forbør denne for­mu­le­rin­gen be­hol­des. Pres­ter må i sin em­bets­ut­fø­rel­se følge de ord­nin­ger som gjel­der i kir­ken. Der­for er dette et sam­svar med kir­kens ord­nin­ger og lov­giv­nin­gen, sier Jens Pet­ter John­sen, di­rek­tør i Kirke­rå­det.

- Det er en ulo­gisk og uprin­si­pi­elt at et tros­sam­funn er om­talt i ek­te­skaps­lo­ven, sier Håkon Haug­li?

- Hvis man øns­ker end­ring på det, må det skje i en mer om­fat­ten­de vur­de­ring av for­hol­det mel­lom stat og kirke. Den nors­ke kirke har frem­de­les en spe­si­ell stil­ling i lov­giv­nin­gen.

- In­ter­ne uenig­he­ter må kir­ken ordne opp i selv, iføl­ge Ar­bei­der­par­ti­ets po­li­ti­ke­re?

- Det gjør kir­ken. I dag er ord­nin­gen slik at nors­ke pres­ter slik at ikke kan for­ret­te vig­sel for like­kjøn­ne­de. Det vil kir­ken ordne opp i når kir­ken fin­ner det tjen­lig uten inn­blan­ding fra po­li­ti­ker­ne, sier John­sen.

Ma­ri­an­ne Aasen sier hun er sær­lig over­ras­ket over at de i kir­ken som øns­ker lø­se­re bånd til sta­ten øns­ker å be­va­re be­stem­mel­sen i ek­te­skaps­lo­ven.

- Så lenge pres­te­ne er of­fent­li­ge vig­sels­menn, er det en re­la­sjon mel­lom stat og kirke på om­rå­det. Ar­gu­men­tet er der­for ikke gyl­dig.

- Ber du Aps lands­møte stem­me nei?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg håper at Aps lands­møte stem­mer nei til for­sla­get.

Les også: Vil åpne kirken for homovielser

DAGEN

Endring av ekteskapsloven

* I oktober i fjor vedtok Oslo Arbeiderparti at de vil fjerne en klausul i ekteskapsloven som gjør homovielser i Den norske kirke ugyldige

* Den omstridte kalusulen slår fast at et ekteskap er ugyldig dersom prest i Den norske kirke ikke har fulgt liturgi fastsatt av Kirkemøtet.

* Ved å fjerne klausulen mener de at prestene i Den norske kirke kan følge egen overbevisning og vie homofile og lesbiske par.

* I praksis hindrer bestemmelsen prester å vie homofile og lesbiske par før Den norske kirke eventuelt vedtar vielser.