TJENERIDEAL: - Jeg forsøker å ta formaningene til mannen inn over meg ved å være en tjener i familien, sier Eivind Sætre,  forsamlingsleder i Salem i Bergen.

– Handler ikke om å frata kvinnen makt

– Respekten og autoriteten en får gjennom kjærlighet er mye mer dyrebar enn den en krever seg til, mener Eivind Sætre.

Forsamlingsleder Eivind Sætre i Salem tror de unge voksne som har et bevisst forhold til de bibelske hustavlenes ekteskapsveiledning er i mindretall. Sætre understreker at han på ingen måte vil hindre kvinner i å ta utdannelse, og presiserer at verken Skriften eller Luther gir ektemenn noe rom for å opptre som tyranniske autoritetspersoner.

– Hvis du skulle talt over teksten fra Efeserne 5 om hvordan ektemenn og koner skal relatere til hverandre, hva ville du lagt vekt på da?

– Jeg ville nok begynt med Guds gode skaperordning og prøvd å understreke at dette ikke handler om å være en autoritetsperson, men om et ansvar på det menneskelige og aller mest på det åndelige planet, som ligger hos mannen i familien. Skriften sammenligner dette med Kristus som hodet for menigheten, og vi ser at underordningen ligger i å være tjener for familien sin. Så logikken blir satt på hodet i forhold til det vi vanligvis tenker, hvor det å underordne seg innebærer at den som er overordnet får en maktposisjon. Kristus får autoritet ved å underordne seg, det er det forbildet vi som menn har, svarer Sætre.



Egen fri vilje

– De fleste vil kanskje være enige om at idealet Paulus foreskriver for mennene er kraftig og godt. Hvordan vil du utlegge det han sier til kvinnene?

Sætre nøler litt og må tenke seg om.

– Dette er det vanskelig å få sagt på en god måte. I moderne menneskers ører oppfattes underordningsbegrepet så negativt. Det gjenspeiler nok og noe av vår motstand mot å underordne oss Guds vilje. Egentlig kreves det en lang tilnærming for å komme til rette med dette i vår sammenheng. Men det handler i sin grunn om gjensidig respekt og kjærlighet. Jeg har ikke noe veldig kjapt svar, men det handler om at konen av egen fri vilje underordner seg det Guds ord sier.

– Hva går det konkret ut på?

– At en har respekt for det Guds ord pålegger mannen. Det handler ikke om å frata kvinnen verken posisjon eller makt, det er snakk om respekt for Guds ord og for mannen.

– Hvordan har du selv kommet til rette med dette i din egen familie?

– Jeg tror vi har ganske normale forhold. Det er ikke uttalt at jeg er hodet og min kone er underordnet. Vi har en gjensidig respekt og et felles ansvar. Jeg tror dette kommer mer til uttrykk i det praktiske liv enn at vi går rundt og har en veldig klar bevissthet om ordningene. Vi har ikke uttalt overfor barna våre at pappa er hodet mens mamma er underordnet, men vi har hver for oss en bevissthet om at vi er et fellesskap der vi er totalt avhengige av gjensidig respekt for å bygge et kristent hjem, sier Sætre.

– For mitt vedkommende prøver jeg å ta formaningene til mannen inn over meg ved å være en tjener i familien. Ikke en autoritær hersker, men en som prøver å stille opp og være til stede både som far og ektemann. En kan jo kreve autoritet, men den respekten og autoriteten en får gjennom kjærlighet er mye mer dyrebar enn den en krever seg til.

– Tror du det tradisjonelle synet på mannens og kvinnens rolle i ekteskapet er utdøende?

– Nei, jeg tror pendelen vil slå tilbake. Vi ser allerede signaler om at en del kvinner av egen fri vilje vil mer tilbake til det som tradisjonelt har vært kvinnens rolle i hjem og familie, og det aner meg at flere og flere tør å snakke om det. I en periode ble en jo nesten sett ned på hvis en sa at en heller ville ha en slik rolle enn å dyrke egen yrkeskarriere. Men jeg tror flere og flere vil oppleve at det finnes noen lovmessigheter

i livet som det er vanskelig å komme utenom, sier Eivind Sætre.


DM