Hamdan og Hamas

Lederen av Islamsk Råds opptreden sammen med Hamas er egnet til å skape alvorlig tvil om roller, skriver redaktør Vebjørn K. Selbekk

Vi legger oss i utgangspunktet ikke opp i hvilke tolker utenlandske parlamentarikere bruker når de besøker det norske Stortinget. Men valget av tolk til forrige ukes Hamas-besøk i utenrikskomiteen er såpass spesielt at det ikke kan forbigåes i stillhet.

Under vinterens Muhammed-strid spilte Islamsk Råd en nøkkelrolle overfor norske myndigheter. Man fremtrådte med en ro og tilbakeholdenhet som stod i sterk kontrast til den stridbare oppførselen til mange av deres trosbrødre, for eksempel i Danmark.

Lederen for Islamsk Råd i Norge, Mohammad Hamdan, skal personlig ha mye av æren for dette. Han opptrådte på en konstruktiv måte gjennom hele den opphetede debatten, som sannelig var en påkjenning også for norske muslimer.

Gjennom disse dramatiske vinterukene ble Hamdan noe i nærheten av den uoffisielle lederskikkelsen for Norges muslimske befolkning.

I lys av våre erfaringer med Hamdan fra Muhammed-striden, var det dessto mer overraskende å se ham som deltager i det følget som Hamas-representant Yeahya al-Abadsa hadde med seg til Stortinget tirsdag.

Vi konstaterer at Hamdan tviholder på sin forklaring om at han kun var med som tolk. Vi skal for så vidt ikke trekke det utsagnet i tvil.

Men Hamdans opptreden er likevel egnet til å skape alvorlig tvil om roller. Lederen for Islamsk Råd, som skal ha en samlende funksjon for muslimer i Norge, kan vanskelig opptre kun som privatperson i en så omstridt og medieomtalt sak som et Hamas-besøk i det norske Stortinget er.

Det hadde vi faktisk regnet med at Mohammad Hamdan var innforstått med. For vi kommer ikke unna det faktum at lederen for Islamsk Råd i Norge deltok i forrige ukes delegasjon fra Hamas, en organisasjon den norske regjering offisielt ikke vil ha noe å gjøre med.

Vi er urolig for at Hamdans rolleblanding kan skape et feilaktig inntrykk av at norske muslimer støtter terrororganisasjonen som har Israels utslettelse som uttalt mål.

Vi tror Hamdan gjør klokt i å lytte til rådet som Høyres tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq gir i dagens Magazinet om å "være oppmerksom på hvordan man blir oppfattet".

Skal man ha en rolle som meglere og brobyggere i det norske samfunn er koblinger til terrororganisasjoner noe som man helst bør unngå.

Når Mohammad Hamdan i tillegg har en bror som sitter høyt oppe i Hamas-systemet, bør han være ekstra varsom. Ellers kan det fort bre seg en mistanke om at Islamsk Råds kontakt med myndighetene kan misbrukes. For eksempel som en Hamas-kanal inn i maktens høyborg.