Halvparten sniker seg unna dugnad

Sammenlignes med å snylte på trygd og skatt.

Halv­par­ten av de spur­te inn­røm­mer å ha sne­ket seg unnadug­nad én eller flere gan­ger, iføl­ge en un­der­sø­kel­se som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

53 pro­sent av de spur­te sva­rer dette. 33 pro­sent av dem inn­røm­mer å ha unn­latt å delta på dug­nad flere gan­ger. 20 pro­sent av dem sier de har sne­ket seg unna dug­nad minst én gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Un­der­sø­kel­sen viser at 85 pro­sent av alle spur­te ir­ri­te­rer seg over snyl­ting og at 77 pro­sent kjen­ner noen som har skul­ket dug­nad.

Un­der­sø­kel­sens re­sul­tat be­kref­tes av Håkon Lo­rent­zen ved In­sti­tutt for sam­funns­forsk­ning. Han har un­der­søkt den nors­ke dug­nads­tra­di­sjo­nen. Det er mer snyl­ting nå enn før, mener han.

- Alle slike sys­te­mer har gra­tis­pas­sa­sje­rer. Det er en del som er over­bæ­ren­de og sier at de som skul­ker dug­na­den kan komme til­ba­ke året etter, men mange opp­le­ver nok at dette truer hele dug­nads­kul­tu­ren og blir en stor be­last­ning for de som blir sit­ten­de igjen med alt ar­bei­det, sier Lo­rent­zen.

Mange be­ta­ler nå i ste­det for at andre skal gjøre ar­bei­det, og dug­nads­ån­den er i for­and­ring, leg­ger han til.

Fors­ke­ren mener det å snike seg unna dug­nad er en svik­ten­de fel­les­skaps­fø­lel­se og han sam­men­lig­ner det med folk som snyl­ter på trygd og skatt. (©NTB)