Halvorsen beklager Israel-boikott

Kristin Halvorsen (SV) beklager sitt utspill om boikott av Israel, og slår fast at et slikt utspill ikke er forenlig med rollen som finansminister.

? Som statsråd og finansminister burde ikke jeg ha tatt til orde for en politikk overfor Israel som ikke er i tråd med norsk offisiell utenrikspolitikk. Det har bidratt til uklarhet og usikkerhet om hva som er norsk politikk på dette området, sier Kristin Halvorsen til NTB.

Selvpisking

Finansminister og SV-leder Halvorsen beklaget og utførte selvpisking i full offentlighet fredag ettermiddag, etter krasse reaksjoner på hennes oppfordring om økonomisk boikott av Israel.

? Jeg har beklaget overfor utenriksministeren, statsministeren og det øvrige regjeringskollegiet. Og det vil jeg gjerne også si offentlig, for å bidra til klarhet rundt dette, sier Halvorsen.

Legger seg flat

Hun legger seg flat for kritikken og lover å stille seg bak regjeringens politikk i utenrikspolitiske spørsmål:

? Som finansminister så må jeg, og særlig når det gjelder utenrikspolitiske spørsmål, overlate dette til utenriksministeren, fordi det er hans ansvar, og holde meg til det som er offisiell norsk politikk. Og da kan jeg ikke fronte eller argumentere for en aksjon eller en politikk som er i strid med det flertallet i regjeringen står for, sier Halvorsen.

Halvorsen mener at hun ved å beklage så klart, rydder av veien all tvil om hva som er offisiell norsk utenrikspolitikk.

Appelsiner i retur

Halvorsen legger til at SVs syn i saken er velkjent og har vært det lenge.
Under SV-landsmøtet i Kristiansand i april 2005 ble fruktfatene som skulle nytes i pausen sendt i retur fordi appelsinene var fra Israel.

? Partiets syn er kjent for alle. Men min rolle som finansminister bidrar til at det skapes usikkerhet. Og det beklager jeg. Jeg burde ha skjønt at disse reaksjonene ville komme, for dette er et veldig følsomt område. Da er det er lett å få en situasjon med misforståelser og uklarheter, og det burde jeg ha forstått, sier Halvorsen til NTB.

Roser kolleger

Halvorsen vil ikke svare på om hun har opplevd stormen rundt boikottutspillet som vanskelig eller vond, men hun roser sine regjeringskolleger:

? Jeg vil berømme statsministeren og utenriksministeren som begge har vært ryddige og skikkelige i å klargjøre hva som er offisiell norsk politikk. Jeg har ikke hatt noe behov for å bidra til å skape uklarhet rundt dette.

Halvorsen synes ikke det er pinlig å måtte beklage sitt eget utspill:

? Nei. Jeg tror heller at folk setter pris på at om man gjør en feil, så innrømmer en det, og beklager. Da går det også an å gå videre.

©NTB