Natt til 30. oktober 2011 gikk mannen, uten forvarsel, til dødelig angrep på sine beste venner i en leilighet på Bislett i Oslo. Foto: Svend Ole Kvilesjø

Halloween-drapsmannen blir ikke løslatt

et er ikke forsvarlig å løslate 25-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for Halloween-drapet, ifølge Drammen tingrett. Mannen regnes fortsatt som farlig.

Tingretten har kommet til at det fortsatt er nærliggende fare for at 25-åringen skal begå nye alvorlige voldshandlinger, og at det derfor ikke er forsvarlig å oppheve dommen mot ham. Retten påpeker at mannen i dag lever med trygge og stabile rammer rundt seg, og at det er høyst usikkert hvordan han vil fungere med «mindre skjerming og støtte og behandling».

25-åringen ble i 2013 dømt for å ha stukket i hjel Andreas Nilstad (21) og for å ha påført Marius Løken (24) livstruende skader natt til 30. oktober 2011. Retten kom til at den da 23 år gamle mannen var psykotisk den aktuelt natten, og at han som strafferettslig utilregnelig ikke kunne straffes for drap og drapsforsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frivillig behandling ikke nok

Dommen i Oslo tingrett lød derfor på tvungent psykisk helsevern. Bare ett år etter domsavsigelsen ble mannen friskmeldt av faglig ansvarlig ved Lier sykehus.

«Frivillig psykisk helsevern er etter rettens syn ikke tilstrekkelig til å avverge alvorlige voldshandlinger, fordi det er risiko for at NN (25-åringen, red.anm.) i dårligere perioder ikke vil følge opp behandlingsopplegget», heter det i dommen onsdag formiddag.

Det er de faglig ansvarlige ved Lier sykehus som har begjært opphør av dommen mot 25-åringen. Retten bygger imidlertid på erklæringen de sakkyndige avga etter å ha undersøkt mannen på nytt i kjølvannet av begjæringen.

I retten fortalte de at 25-åringen «har en sårbarhet, han har en alvorlig sinnslidelse som har preget ham i mange år», ifølge dommen.

Skrev «Gud» med blod

Oktobernatten for fire år siden ble Marius Løken påført livstruende skader av 25-åringen som var i sterk hasjrus. Løken overlevde så vidt fordi han fikk hjelp raskt.

Andreas Nilstad ble drept med 18 knivstikk. Politifolkene som kom til leiligheten i Pilestredet i Oslo, fant en leilighet med preg av kamp og med svært mye blod.

Drapsmannen ble pågrepet i bakgården. Med sitt eget blod hadde han skrevet «Gud» i inngangspartiet. Under rettssaken, og i forbindelse behandlingen av opphørsbegjæringen, blir det påpekt at det er en sammenheng mellom rusbruk og psykose hos den unge mannen.

Dommen om tvungent psykisk helsevern satte ytterligere fart i den kritiske debatten om hvilke kriterier norsk rettsvesens legger til grunn for psykosebegrepet.