Gjermund Hagesæter. Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX

Hagesæter vil bli fylkesmann i Oppland

Frps Gjermund Hagesæter har søkt på jobben som fylkesmann i Oppland, og kan dermed være på vei ut av politikken. En av utfordrerne er tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

Det er til sammenti søkere til stillingen som fylkesmann i Oppland. Hagesæter som i dag er Frps finanspolitiske talsperson på Stortinget, får imidlertid kamp fra både Aps Torstein Rudihagen og pensjonert forsvarssjef Harald Sunde fra Ringsaker.

Det er til sammen åtte menn og to kvinner som har søkt på stillingen som fylkesmann i Oppland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er ikke lei

Rudihagen var ordfører i Sør-Fron i Oppland på 1990-tallet og satt på Stortinget i tre perioder fram til valget i fjor. Harald Sunde var landets forsvarssjef fra 2009 til november i fjor.

Faller valget på Hagesæter fra Bergen, blir han Frps tredje fylkesmann gjennom tidene, skriverAvisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hagesæter, som er inne i sin fjerde periode på Stortinget som representant for Hordaland, sier han ikke har søkt jobben fordi han er lei politikken.

– Overhodet ikke. Og jeg mangler heller ikke utfordringer som politiker. Det får jeg blant annet nok av i høst når jeg skal lose statsbudsjettet i havn i Stortinget sammen med Høyre. Jeg tvinner ikke tommeltotter på Stortinget, sier Hagesæter.

Må vente

Ettersom Hagesæter i dag sitter på Stortinget, kan han ikke etterfølge tidligere Sp-statsråd Kristin Hille Valla før stortingsperioden er omme. Valla er i dag inne i sine siste måneder som fylkesmann.

Det betyr at kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner må konstituere en person i stillingen fram til våren 2017. Det er Sigurd Tremoen som er assisterende fylkesmann i dag.