Hagen har ikke gitt opp statsråd-ambisjon

Frp-formann Carl I. Hagen låser ikke døren for å forlenge sin politiske karriere med en statsrådspost ? hvis Frp og Høyre vinner valget om fire år.

? Jeg har hele tiden sagt at jeg regner med at jeg går inn i min siste stortingsperiode. Men jeg har ikke låst døren for en statsrådspost. Den er lukket godt igjen, men den er ikke låst i den forstand, sier Hagen til NTB.

Han mener det er gode sjanser for at Frp kan komme i regjering med Høyre, og kanskje KrF, nå som Kjell Magne Bondevik er borte, etter en periode med rødgrønn regjeringsslitasje de neste årene.

Da kan det være at Hagen omgjør sin beslutning om å trekke seg som aktiv politiker.
Politisk dyr
? Jeg har låst døren når det gjelder partileder og parlamentarisk leder, men jeg vil selvsagt se an utviklingen ellers. Men jeg regner nok med at jeg blir for gammel i 2009, smiler Hagen.

Tidligere har Hagen sagt at hans person ikke skal stå i veien for et borgerlig samarbeid, og at det er blant grunnene til at han gir seg i politikken denne perioden. Derfor holder han også sjansen for en statsrådspost som liten.
? Jeg tror nok at jeg bare må innse at det løpet er kjørt ved dette valget. Jeg låser ikke døren, men nøkkelen står i låsen, sier Hagen.

? Så det politiske dyret i deg har ikke lagt seg helt ned?
? Nei, nei, men det må temmes, smiler han.

Kommer ikke utenom
At Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten i flere debatter tirsdag kveld nok en gang avfeide at et samarbeid med Frp er realistisk, tar Hagen med en klype salt.
? Hva som sies dagen etter et valg hvor man har tapt er relativt uinteressant i det langsiktige perspektivet. Når vi får valget i 2007 bak oss, ser hvordan meningsmålinger er og regjeringens soliditet er, det er da man kan se framover mot 2009, ikke nå, sier Hagen og fortsetter:

? Da er Kjell Magne Bondevik borte fra norsk politikk, jeg sitter på et bakrom og gir råd til vår nye ledelse, og det kan ha skjedd endringer i de andre partiene, sier han og slår fast at både KrF og Høyre vil se at det ikke nytter å komme utenom Frp hvis de vil ha en borgerlig regjering i 2009.

? Dette vil de innse, og da vil man finne fram til en forståelse og bedre samarbeid, tror Hagen.

Kritiserer valgordning
Hagen hadde helst sett at valgordningen ble lagt om slik at «småpartier» som Venstre ikke skulle kunne vokse seg store på utjevningsmandater. Han trekker paralleller mellom årets stortingsvalg og kritikken av presidentvalgene i USA.

? Da George W. Bush ble valgt med et mindretall av stemmene, var det mange på venstresiden i Norge som sa at det amerikanske systemet var fantastisk tåpelig. Nå har vi altså avdekket at det systemet Ap laget sammen med de andre, mot Frps stemmer i fjor, har den samme virkningen, sier Hagen og viser til at de borgerlige fikk flest stemmer på landsbasis, mens det ble en rødgrønn regjering.

? Vi var imot at vi politikere i tillegg til å representere mennesker, også skulle representere elg, hjort, ulv, bjørn, fjell, knatter og skoger. Det er jo nå en areal-del i fordelingen av stortingsmandatene mellom fylkene, sier Hagen.

©NTB