- Haag-domstol driver rasejakt på afrikanere

Det heder Etiopias statsminister, som også er leder for Den afrikanske union.

Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­dom­sto­len (ICC) dri­ver «rase­jakt» på afri­ka­ne­re, mener Etio­pias stats­mi­nis­ter.

Re­gje­rings­sjef Haile­ma­riam De­sa­legn er også for­mann for Den afri­kans­ke union (AU). Man­dag tok han bladet fra mun­nen under AUs møte i den etio­pis­ke ho­ved­sta­den Addis Abeba.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Afri­kas le­de­re er enige om at ICCs pro­ses­ser i Afri­ka har en svak­het, sa De­sa­legn.

Han pekte på at for­må­let med ICCs sik­tel­ser og retts­sa­ker mot per­soner som an­kla­ges for krigs­for­bry­tel­ser, har vært å unngå at for­bry­te­re går fri.

- Men nå har pro­ses­sen de­ge­ne­rert til en form for rase­jakt, hev­det stats­mi­nis­te­ren.

AU og afri­kans­ke le­de­re har også tid­li­ge­re hev­det at straffe­dom­sto­len i Haag i Ne­der­land tar ut sik­tel­ser mot afri­ka­ne­re på svakt grunn­lag, mens den over­ser krigs­for­bry­te­re i andre deler av ver­den.

En talsmann for ICC, Fadi El Abdallah, avviser anklagene om rasisme i domstolen. Fire av de åtte afrikanske sakene som for tiden behandles av ICC, ble henvist til Haag-domstolen av landene hvor forbrytelsene angivelig fant sted, påpeker han.

Blant afrikanerne som er tiltalt av ICC, er Kenyas president Uhuru Kenyatta og hans visepresident William Ruto. Landene på AU-møtet i Addis Abeba ber Haag-domstolen stanse disse sakene og la Kenyas eget rettsvesen håndtere anklagene mot landets ledere.

Kenyatta og Ruto er anklaget for medvirkning til volden etter valget i 2007, da over 1.000 mennesker ble drept.

Les også
Ny kirketrend gir håp for EuropaGlobal OpportunitiesTips til teltmakere