35 prosent av de som oppsøker senteret Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) fordi de frykter tvangsekteskap er menn.

Gutter og menn flykter fra tvangsekteskap

35 prosent av alle som oppsøker Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) for å unngå tvangsekteskap er gutter. Krisesentere melder om rekordmange menn som ber om hjelp.

- Tvangsekteskap kan være like grusomt for en gutt som for en jente, og ofte har de vanskeligere for å søke hjelp, sier SEIF-leder Gerd Fleischer til Dagsavisen.

Røde Kors opplyser at én av fem som tar kontakt om tvangsekteskap, er gutter eller unge menn. Anne Marthe Stifjeld, leder for Røde Kors-telefonen om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, tror mørketallene er høye for gutter og menn.

- Vi opplever at guttene har høyere terskel for å ta kontakt, sier hun.


Også Oslo Krisesenter opplyser at de har opplevd et oppsving i antall henvendelser fra menn på grunn av tvangsekteskap.

Assisterende direktør Runar Nygård i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir), mener at en av grunnene til at menn med utenlandsk opprinnelse tar kontakt med krisesentrene, er at de har for lite nettverk i Norge.

- Det er også tabu knyttet til å være utsatt for vold og overgrep fra egen familie, svigerfamilie eller ektefelle, sier Nygård.

Ifølge tall fra Bufdir oppsøkte 79 menn krisesentrene i Norge i 2011, mot 37 året før. Av de 79 var 48 menn med utenlandsk opprinnelse.

(NTB)