Ubaydullah Hussain nektet for at han brøt loven ved å hylle terrorhandlinger da rettssaken mot ham startet tirsdag. Advokat John Christian Elden er Hussains forsvarer i saken. Statsadvokat Carl Fredrik Fari er aktor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gule frykter norske islamistmartyrer

Rettsforfølgelse kan gi ekstremister en martyrrolle og straff kan virke mot sin hensikt, ifølge islamforsker Lars Gule.

– Rettsforfølgelse kan bidra til å svekke posisjonen til ekstremister, men det kan også gå den andre veien, ved at de får en martyrrolle, sier islamforsker Lars Gule til Vårt Land.

Ubaydullah Hussain, som er talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, møtte denne uken i Oslo tingrett tiltalt etter å ha hyllet terrorhandlinger på Facebook. Aktor i saken vil fengsle Hussain i 10 måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er veldig problematisk at man bruker terrorlovgivning til å straffeforfølge personer for sine meninger. I Hussains tilfelle er grunnlaget såpass tynt at man kanskje skulle avstått fra å ta saken til retten, sier Gule.

SE VIDEO: Akerhaugs foredrag om norske islamister

Hussain ble tidligere i år dømt til 120 dagers fengsel for hatefulle ytringer mot jøder og trusler mot to journalister og en av aktørene i rettssaken mot ham.

– Han fikk en ganske streng straff da. Jeg synes man kanskje burde se seg fornøyd med det, sier Gule.

Ekstremismerådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter er enig.

– Det er viktig å være bevisst hovedhensikten, som er å ramme det ekstreme miljøet og minske deres innflytelse. Jeg er veldig usikker på hva som er riktig, sier han.

Les også
– Ekstreme islamister rekrutterer over hele landet
Les også
Tiltak mot fremmedkrigere skaper debatt
Les også
Ubaydullah Hussain nektet straffskyld
Les også
Ubaydullah Hussain nektet å svare på spørsmål i rettenSaken mot Ubaydullah Hussain
Les også
Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain