FLERE I KIRKEN: Antall barn og unge som deltar på gudstjenester i den anglikanske kirken har økt med tre prosent fra 2007 til 2008. Bildet er fra All Souls Church i London som særlig trekker til seg mange utenlandske besøkende.

Gudstjenestedeltagelsen øker i England

Trenden med nedgang i besøkende til gudstjeneste er snudd i England. Baptistene øker tydelig, og særlig blant unge.

Chsitsian Research publiserte sin annerkjente Religious Trends-undersøkelse for noen uker siden. Den slår tilbake oppfatningen om at de tradisjoennelle kirkene er i uopprettelig tilbakegang.

Stabilt

Undersøkelsen har tatt for seg de tre store kirkene i England. Når de mindre kirkesamfunnene tas med i senere undersøkelser vil tallene muligens endre seg. Uansett er det gledelig lesning for arbeidere i menighet og kirker.
Den katolske kirke hadde på hele 1990-tallet nedgang i antall kirkgjengere. I 2004 snudde det, og siden har antallet vært stabilt. For den anglikanske kirke er tallene meget stabile, langt fra den brå nedgangen man kan få inntrykk av. Dette gjelder besøkende på vanlige søndager og vanlige menigheter. Undersøkelsen tar ikke med høytider og den nye menighetsformen innenfor den anglikanske kirke - Fresh Expressions.
Særlig er det gledelig, sier direktør i Christian Research Benita Hewitt til Evangelical Alliance, at antallet barn og unge som går i kirken har økt med tre prosent fra 2007 til 2008. Denne trenden er også tydelig hos baptistene. Der er økningen størst i aldergruppen 13 til 19 år.

Levende

Benita Hewitt mener tallene bør være et signal til samfunnet, og en glede for kristne.
- Dette bør føre til at menigheten igjen får en viktig posisjon i kristnes liv. Menighetene selv og resten av samfunnet bør også få øynene opp for at kirkene er ikke en døende institusjon. Det er en levende bevegelse. Hvis nok kristen skjønte det vil vi kanskje oppleve mer vekst i fremtiden, sier hun.