ENDRING: Forslagstiller til endring av paragraf 93 i grunnloven, Inge Lønning, på talerstolen i Stortinget torsdag.

Grunnloven forblir uendret

Forslaget om grunnlovsendring falt i stortinget torsdag.

Det var velkjente argumenter som ble gjenstand for debatt i Stortingets behandling av Grunnlovens paragraf 93 om suverenitetsavståelse. Et ordskifte som langt på vei ble en EU-debatt.

Mye dreide seg om hvordan man ville forholde seg til en eventuell folkeavstemning som gav et knapt ja til EU-medlemskap. Senterpartiet gjorde det klart at de ikke ville konkludere hva partiet ville gjøre i et slikt tilfelle. KrF, SV og Venstre sa de ville respektere en rådgivende folkeavstemning.

- At man vil respektere en folkeavstemning viser jo bare hvor ulogisk det er å gå imot endringer i denne paragrafen, sa Hagen.

Skulder ved skulder med Høyre og Arbeiderpartiets representanter i kontroll og konstitusjonskomiteen hamret Hagen løs på mindretallet i komiteen.



Styrke demokratiet

Høyre, FrP og Arbeiderpartiets representanter mente en endring i paragrafen ville styrke folkets mulighet til å bli hørt gjennom en folkeavstemning, mens KrF, SV og Sp fremholdt at man svekket grunnloven.

- Vi styrker demokratiet ved en folkeavstemning, sa Svein Roald Hansen (Ap) med klar adresse til Senterpartiet.

Senterpartiet er det eneste partiet som har varslet at kan komme til å stemme noe annet enn det flertallet sier i en folkeavstemning sier.

- Hvis Senterpartiet har 43 representanter her i Stortinget er det ikke klima for endring i EU-spørsmålet i Norge, poengterte Hansen.

Carl I. Hagen utfordret Senterpartiet til å klarlegge hva partiet ville gjøre dersom det ble et flertall for et EU-medlemskap.

- Vi bør få vite om de vil respekt en folkeavstemning. Gjør de ikke det så bør de la folket få vite om det. Sist gang spørsmålet var oppe sa Senterpartiet at de vil vurdere om en folkeavstemning er tilstrekkelig. Men hva er tilstrekkelig? Da må de fortelle oss. Hva er det entydige regelverket som skal legges til grunn, spurte Hagen.



- Blitt lurt

Hagen kunne opplyse at FrPs stortingsgruppe var delt i spørsmålet.

- Mange er feilinnformert om hva denne saken dreier seg om når de svarte på spørsmålet i 2005. Dette handler om grunnloven og ikke EU-saken, sa Hagen.

FrP-formann Siv Jensen fulgte opp med å fortelle at partiet vil fremme et nytt forslag i Stortinget om regelverk for folkeavstemning.

- Jeg kan varsle at FrP snart kommer til å legge frem et grunnlovsforslag om at det skal innføres bindende folkeavstemninger i Norge i stedet for dagens ordning med rådgivende avstemninger.

Voteringen over grunnlovsforslaget viste at 74 stemte ja, 87 stemte nei. Åtte representanter var fraværende under voteringen.


DM