Situasjonen er alvorlig for Kristelig Folkeparti. Bildet viser nestlederene Inger Lise Hansen, Dagrun Eriksen og leder Dagfinn Høybråten.

- Grunnfjellet forvitrer for KrF

Situasjonen er alvorlig for Kristelig Folkeparti, mener valgforsker Bernt Aardal som ikke blir overrasket om partiet havner under sperregrensen.

- Det er ingen naturlov som sier at KrF ikke kan falle under sperregrensen, sier Bernt Aardal tilVårt Land . KrF fikk bare 5,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2009, noe som var historisk dårlig. Ett år senere fortsetter kurven å peke nedover. Et gjennomsnitt av ni meningsmålinger i september viser en oppslutning på bare 4,5 prosent. - Situasjonen er svært alvorlig. Det skal ikke så store forskyvninger til før partiet er under sperregrensen, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo. - Størrelsen på grunnfjellet har ikke forandret seg så mye. KrFs problem er at denne gruppen er blitt mindre trosfast, sier valgforskeren.Han viser til at rundt 50 prosent av dem som i 2001 ble definert som «kristne velgere» stemte på KrF. I 2005 var tallet 24 prosent. Siden har tallet sunket ytterligere. Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim mener det ikke er noe poeng å snakke om KrFs grunnfjell lenger. - Velgerne blir stadig mer troløse, også KrFs. Det finnes ingen annen nedre grense for partiet enn null. Situasjonen er alvorlig, ja, svært alvorlig, sier han. (©NTB)