Den radikale islamisten Ubaydullah Hussain ble torsdag pågrepet for trusler mot to journalister.

- Grunn til å ta truslene fra islamist på alvor

Terrorekspert Lars Gule mener det er grunn til å ta truslene fra Arslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain, på alvor.

Hussain er siktet for trusler mot to journalister, og politiet vil fredag ta stilling til om 27-åringen fra Oslo skal varetektsfengsles.

- Den totale konteksten gjør at vi må ta dette med største alvor. Det er fordi truslene er relativt utvetydige og ganske grove. Men spørsmålet er om han er i stand til gjennomføre det han truer om, sier Gule til Dagsavisen.

Han advarer likevel mot å gi 27-åringen for mye oppmerksomhet.

- Han er oppmerksomhetssøkende. Selvfølgelig må mediene rapportere om dette, men vi kommer inn i en ulykksalig logikk som gjør at han får det som han vil. Det er også fare for en smitteeffekt, sier Gule.


Islamistgruppen Profetens Ummah, der Hussain fremstår som en lederskikkelse driver aktiv rekruttering fra et samlingssted på Grønland i Oslo, skriver
Aftenposten.


Sa opp jobben - går på trygd


Etter det Aftenposten erfarer, skal den aktive delen av gruppen være på rundt ti personer. Fredag morgen hadde gruppen 608 medlemmer på sin åpne Facebook-gruppe, dette er rundt 20 færre enn de hadde onsdag, før truslene ble kjent. Flere fremtredende norske muslimer er lagt til som medlemmer i gruppen av Hussain selv.

27-åringen skal ifølge VG ha hatt en saksbehandlerstilling i det offentlige, men valgte å si opp denne tidligere i år. Han har tjent omtrent 370.000 kroner de siste årene. Ifølge TV 2 får han nå 4.815 kroner i uken fra Nav som arbeidsledig.

Hussain erkjente i avhør torsdag kveld å ha kommet med utsagnene politiet mener er trusler mot to journalister i Oslo. Hussain ble pågrepet da han meldte seg på Sentrum politistasjon i Oslo torsdag, kort tid etter at politiet aksjonerte mot boligen hans.


Markeringsbehov

Flere som står Ubaydullah Hussain nær forklarer til Dagbladet at truslene mot jøder skyldes 27-åringen skal ha et voldsomt behov for å markere seg.

Flere av hans nye venner har reist til Syria for å kjempe sammen med al-Qaida, andre har blitt pågrepet og avhørt av PST, og derfor måtte Ubaydullah Hussain gjøre noe for å få en status i miljøet, hevdes det.

27-åringen tok det arabiske navnet Ubaydullah, Guds lille tjener, som mellomnavn tidligere i år, skriver VG.


Journalist i Dagsavisen

Nina Johnsrud i Dagsavisen er den ene av de to journalistene Ubaydullah Hussain er siktet for å ha truet. Eposten kom etter at hun 12. oktober skrev i Dagsavisen at norske islamister med tilknytning til Hussains organisasjon Profetens Ummah tar jegerprøven for å få tilgang på våpen.

Eposten til Johnsrud ble avsluttet med «Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.», skriver Dagbladet. Meldingen var undertegnet med Hussains navn.


Ingen sikkerhetstiltak

Politiet har ikke satt i gang sikkerhetstiltak mot synagogen i Oslo etter truslene de har mottatt. Torsdag var det ingen synlige politifolk som passet på bygningen og menigheten som var mål for truslene.

- Vi føler oss neglisjert. Er det ikke underlig at det etter slike trusler, ikke er en politimann å se her? En synlig tilstedeværelse av politiet gir jo en helt annen opplevd trygghet, sier leder Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo til Aftenposten.

(NTB)