Gresk rikskringkasting går i svart

Gres­ke jour­na­lis­ter er i har­nisk. Re­gje­rin­gen har latt riks­kring­kas­tin­gen gå i svart i et land der presse­fri­he­ten er under hardt press.

Sjok­ker­te gre­ke­re sam­let seg i tu­sen­tall uten­for stats­ka­na­len ERTs lo­ka­ler i Aten tirs­dag kveld da sty­res­mak­te­ne gjor­de det klart at den blir stengt.

Re­gje­rin­gen viser til ka­na­lens penge­for­bruk og at Hel­las er nødt til å spare. Bare noen timer etter at kunn­gjø­rin­gen gikk ka­na­len i svart og ra­dio­sen­din­ge­ne opp­hør­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Alle de­mo­kra­tisk inn­stil­te men­nes­ker i Hel­las ser dette som et tegn på man­ge­len på de­mo­kra­ti i lan­det. Det er en be­slut­ning som mang­ler le­gi­ti­mi­tet, sier jour­na­lis­ten An­ge­li­ki Boubou­ka til NTB på te­le­fon fra Aten.

Treng­te re­form

Boubou­ka inn­røm­mer at den stat­li­ge kring­kas­tin­gen treng­te å re­for­me­res etter at de to store par­ti­ene i åre­vis styr­te den som de ville og an­sat­te sine egne.

- Hver nye re­gje­ring an­sat­te sine egne. Men de spar­ket ikke dem som var der, så sta­ben bare voks­te. Re­form treng­tes, men ikke sten­ging, sier hun og peker på at det kon­ser­va­ti­ve par­ti­et Nytt de­mo­kra­ti, som do­mi­ne­rer da­gens re­gje­ring, selv an­sat­te sine egne i fjor.

- Og det var ig­no­ran­te men­nes­ker som kom fra un­der­hold­nings­bran­sjen, noe som viser at de ikke hadde til hen­sikt å drive se­riøst, fram­hol­der hun.

Sen­der på nett

Mens jour­na­list­kol­le­ger rundt om i Hel­las har lagt ned ar­bei­det til støt­te for sine kol­le­ger i stats­ka­na­len, har noen av ERTs jour­na­lis­ter fort­satt å jobbe. De sen­der nå via in­ter­nett og ret­ter hard kri­tikk mot re­gje­rin­gen for å be­gren­se presse­fri­he­ten i et krise­ram­met Hel­las, skri­ver DPA.

- Dette er et kupp, mener op­po­si­sjons­le­der Alex­is Tsipras i venstre­al­li­an­sen SY­RI­ZA, iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Tsipras ber pre­si­den­ten nekte å un­der­skri­ve ved­ta­ket om at riks­kring­kas­tin­gen skal sten­ges. Fag­be­ve­gel­sen plan­leg­ger en ny ge­ne­ral­streik tors­dag, og også le­de­ren av den gresk­or­to­dok­se kir­ken ret­ter krass kri­tikk mot re­gje­rin­gen. Til og med små­par­ti­ene i re­gje­rings­koa­li­sjo­nen stil­ler seg kri­tis­ke.

- Vi kom­mer ikke til å stem­me for dette, ut­ta­ler so­sia­list­par­ti­et PASOK iføl­ge AFP, dog uten å true med noen re­gje­rings­kri­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Presse­fri­het

Hel­las har de siste årene falt langt ned­over på lis­ten som Re­por­te­re uten gren­ser of­fent­lig­gjør over hvor stor presse­fri­het det er i ver­dens land. Hel­las lig­ger nå etter land som Ku­wait og Kon­go-Braz­za­vil­le.

Free­dom House har sett en rask for­ver­ring i presse­fri­he­ten i krise­ti­de­ne. Midt i ned­skjæ­rin­ger og opp­si­gel­ser i pres­sen viser den ame­ri­kans­ke stif­tel­sen blant annet til stør­re press fra både eiere og po­li­ti­ke­re.

- Gresk pres­se har gått fra å være fri til del­vis fri på grunn av et sta­dig mer fiendt­lig ju­ri­disk, po­li­tisk og øko­no­misk miljø, skri­ver Free­dom House i åretsrap­port.

Kutt

Hel­las er nødt til å gjen­nom­føre om­fat­ten­de ned­skjæ­rin­ger og bud­sjett­kutt som følge av fi­nans­kri­sen. Å la stats­kring­kas­tin­gen gå i svart er ett av de mest dras­tis­ke til­ta­ke­ne hit­til mot en av lan­dets vik­tigs­te of­fent­li­ge in­sti­tu­sjo­ner.

Rundt 2.700 per­soner mis­ter nå job­ben i ERT. Myn­dig­he­te­ne sier kring­kas­tin­gen kom­mer til å star­te opp igjen, men i et nytt for­mat og med langt færre an­sat­te.

Etter å ha kalt ERT en «slø­se­ri­ets pøl» gjor­de re­gje­rin­gen det ons­dag klart at den nye kring­kas­tin­gen skal være på plass om noen uker. Den vil få nav­net NERIT SA, som står for Ny gresk radio, in­ter­nett og fjern­syn, iføl­ge avisa Ka­the­me­ri­ni.

- Vi steng­te ikke ERT, vi inn­stil­te drif­ten mid­ler­ti­dig for å fikse ka­na­len og få den til å fun­ge­re på et sunt grunn­lag, sier re­gje­rin­gens tal­s­per­son Simos Kedikog­lou til ny­hets­by­rå­et Reu­ters. (©NTB)