Bildet viser gravfeltet på Vang, som består av en rekke gravhauger fra jernalderen. Foto: Wolfmann, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

«Gravplyndrer» var sannsynligvis grevling

Hullene i et gravfelt på Vang i Oppdal som ble oppdaget tidligere denne uken, er trolig gravd av en grevling, og dermed er det ikke snakk om gravplyndring.

Onsdag skrev lokalavisaOPP at uvedkommende hadde tatt seg inn på gravfeltet på Vang og boret dype hull inn i 17 av vikinggravene.

– Det er forferdelig! Mange organiske funn går tapt, og gjenstander kan gå tapt når det kommer luft ned i gravene, sa konservator Thora Nyborg ved Vitenskapsmuseet til lokalavisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun utelukket ikke at personene som hadde på gravfeltet, kunne ha fått med seg verdifulle gjenstander. «Gravplyndringen» ble politianmeldt, men fredag ble saken henlagt, ifølgeOPP.

– Det ser ut til at det er en grevling som står bak, sier kulturkonsulent Sjur Vammervold i Oppdal kommune tilDagbladet.

– Det er i det minste bra at det ikke var mennesker. Grevlingen er ganske uskyldig og har nok helt andre formål enn en gravplyndrer, legger han til.

Gravfeltet på Vang i Sør-Trøndelag er Norges største, med over sju hundre registrerte gravhauger.