Gravlegging mer populært enn kremering

Flest vil fort­satt grav­leg­ges i kiste, men nes­ten like mange har be­stemt seg for at de vil kre­me­res.

I enun­der­sø­kel­se Norstat har ut­ført på opp­drag av Jøl­stad be­gra­vel­ses­byrå om­talt iFri Tanke , sva­rer 36 pro­sent at de vil grav­leg­ges, mens 31 pro­sent fore­trek­ker kre­ma­sjon.

Flest kvin­ner (34 pro­sent) øns­ker å kre­me­res, mens flest menn fore­trek­ker å grav­leg­ges (39 pro­sent).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen av de tusen spur­te vil be­gra­ves ut­lan­det, mens 5 pro­sent vil ha aske­spred­ning på havet og 3 pro­sent på fjel­let.

Flertall til kirken

Et fler­tall på 54 pro­sent øns­ker en se­re­mo­ni regi av Den nors­ke kirke og 16 pro­sent vil ha en livs­syn­s­å­pen se­re­mo­ni. Her skil­ler de som er under 30 år (23 pro­sent) og folk som bor i Oslo (28 pro­sent) seg ut.

I alt 8 pro­sent vil ha grav­ferd i regi av Hu­man-Etisk For­bund (HEF) An­de­len er høy­est i Oslo (11 pro­sent) og la­vest på Sør­lan­det (4 pro­sent).

Av de under 30 år sva­rer 10 pro­sent at de vil ha en slik se­re­mo­ni, mens 5 pro­sent i grup­pa 40 til 49 år vil ha hu­ma­nis­tisk grav­ferd. Al­ders­grup­pe­ne 30 til 39 år og de over 50 år lig­ger begge på 8 pro­sent.

5 pro­sent sva­rer at de øns­ker seg en grav­ferd i regi av et annet tros- og livs­syns­sam­funn enn Den nors­ke kirke og Hu­man-Etisk For­bund.

I dag har for­bun­det i over­kant av 500 grav­fer­der i året. Det ut­gjør 1,2 pro­sent av alle grav­fer­der i Norge per år, mens 8 pro­sent ut­gjør cirka 3.300 grav­fer­der i året.

(NTB)