Gravlegges i Israel

Levningene etter Israels første astronaut, Ilan Ramon, bringes til Israel neste uke hvor det blir en militær begravelse.

I en offisiell kunngjøring fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA ble det onsdag bekreftet at levningene etter Ilan Ramon er funnet og identifisert.
- Vi er sikker på identifiseringsarbeidet som ble utført av eksperter fra NASA med bistand fra det israelske forsvaret, opplyser general Ronnie Falk i følge Haaretz. Neste uke vil det bli en begravelsesseremoni der bare Ramons nærmeste familie i Israel vil være til stede.

Fortsatt samarbeid
Bekreftelsen fra NASA kom mindre enn tolv timer etter minnestunden som ble holdt for de syv astronautene som omkom da romfergen Colombia havarerte lørdag.
Tragedien rundt Colombia-havariet er blitt viet stor oppmerksomhet i Israel, siden Ramon var landets aller første astronaut. Statsminister Ariel Sharon har slått fast at det er naturlig med et fortsatt samarbeid om USAs romprogram, siden landene også "arbeider sammen om forskjellige prosjekter på jorden". President George W. Bush bekreftet etter minneseremonien tirsdag at de to landene vil fortsette rom-samarbeidet.

Bombet Osirak-reaktoren
Ilan Ramon var opprinnelig jagerpilot, og oberst av rang. I israelske medier har det kommet frem at Ramon som fersk jagerpilot var med på det viktige bomberaidet mot Osirak-atomreaktoren i Irak i 1981. Dette satte Iraks atomvåpenprogram på bakken. I et tv-intervju som ble gjort med Ramon like etter toktet, beskriver han hvordan han som siste pilot i flyformasjonen slapp bombene over den rykende reaktoren.
-Jeg ville fly sist, selv om den posisjonen var mest utsatt for motild. Men jeg var den eneste uten familie og barn og syntes derfor dette var naturlig, sa Ramon i intervjuet.

NASAs Colombia-ekspedisjon hadde 50 åringen han og de seks andre astronautene forberedt seg for i to og et halvt år.
Lørdag endte den til da vellykkede ekspedisjonen i en tragedie. Ilan Ramon etterlot seg kone og fire barn.

Per Ole Aalberg