Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Gravferd blir definert som samfunnsviktig funksjon

Prester og andre som trengs for å gjennomføre gravferder er å regne som samfunnskritiske personer, slår barne- og familiedepartementet fast.

– Det å ha nok personell til å gjennomføre gravferdsseremonier også i krisetider har vært viktig for oss å sikre. Nå er det avklart at dette er en samfunnsviktig funksjon, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Var ikke på listen

Dagen skrev tirsdag om regjeringens liste med 14 funksjoner og områder som har såkalt samfunnskritiske posisjoner i en krisesituasjon. De som befinner seg i disse yrkesgruppene kan få rett til barnepass, forbud mot å reise og adgang til smittetesting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På listen står regjeringsmedlemmer, ledere innen beredskap og kriseledelse og ansatte i helsevesenet, men også en rekke områder som er nødvendig for å holde driften i gang. For eksempel sjåfører, lagerarbeidere og journalister i massemedier.

Prester, pastorer og andre kirkeansatte var imidlertid ikke på listen.

– Vi har fått henvendelser fra både KA, Kirkerådet og Norges Kristne råd om dette. Det må nå sikres at minimumskapasitet i avvikling av gravferder opprettholdes. Nøkkelpersonell for avvikling av gravferder vil være en del av dem som kan benytte barnehage- og skoleplass, sier Ropstad videre.

Har oppdatert listen

Yrkesgruppene som nå inkluderes på listen over personer med nøkkelfunksjoner i krisetid er:

Prester som gjennomfører gravferdsseremonier og formidler dødsbudskap til pårørende ved uventet dødsfall, på oppdrag fra politiet. Personell som har oppgaver med å grave graver, håndtere kister og administrere gravferd.

Personell i andre tros- og livssynssamfunn som mener at de er i samme kategori kan også bli vurdert, opplyser departementet.

Les også
Prester ber om å bli nøkkelpersonell
Les også
124 prester i korona-karantene